StoryEditor

Komentár HN: Ficov pokus o alternatívu

04.12.2005, 23:00

Tak, a oficiálna alternatíva opozície k hospodárskej politike terajšej vlády je na svete. Super. Čaká nás lepšia budúcnosť - rast platov a vyššia životná úroveň. Menej ľudí bez práce, nižšie dane, ceny, lacnejšie zdravotníctvo, školstvo, doprava. Kto to dokáže? Smer - sociálna demokracia. Nielen toto nasľuboval na sobotňajšom sneme šéf Smeru Róbert Fico. Povedal, že ak sa dostane do vlády s niektorou z terajších vládnych strán, bude trvať na "preskúmaní bláznivej, neopodstatnenej a pre Slovensko absolútne nevýhodnej privatizácie".
Po jeho prejave chýbalo jediné. Vstať a spievať: Veď to poznáte, vraj: "Internacionála, ľudstva nový zrod."
Ekonomická politika terajšej vlády sa spolieha výlučne na komparatívnu výhodu lacnej pracovnej sily, ktorou láka zahraničných investorov, tvrdí Fico a po voľbách ponúka ľuďom prvú fázu (nepovedal koľko voltov) jeho "ozdravnej" hospodárskej politiky - rýchlymi opatreniami zlepší situáciu v mzdách, daniach a službách vo verejnom záujme, vráti ľuďom právo na prácu primeranú ich vzdelaniu.
Cieľ je správny, rýchlosť a cesta nie. Vláda tu nie je na to, aby poskytovala prácu, ale vytvárala čo najlepšie podmienky pre vznik nových pracovných miest. To, o čom hovorí Fico, sa už nedá nazývať hospodárskou politikou, ale štátnym dirigizmom. Systémom, v ktorom sa jednotlivec a firmy nemôžu slobodne rozhodnúť - čo, ako a pre koho vyrábať. Systémom, ktorý potiera prirodzené rozdiely vo vedomostiach, zručnostiach a nedáva viac priestoru šikovnejším. Systémom, v ktorom tí šikovnejší nemôžu alebo nechcú zarobiť toľko, aby cez verejné financie pomohli ľuďom, ktorí sa z objektívnych dôvodov nedokážu o seba postarať. Systémom, ktorý láka človeka, aby sa ulieval alebo žil podľa hesla - kto nekradne, okráda svoju rodinu.
Fico nepochopil zásadnú vec, finančné a majetkové rozdiely medzi ľuďmi sa nedajú vymazať. Boli, sú a budú. Dá sa však robiť hospodárska politika, ktorá povzbudí ľudí k aktivite, nechá im priestor na sebarealizáciu a vhodne prerozdelí výnos celej ekonomiky tam, kde ho najviac treba - do verejných statkov - zdravotníctva, školstva, bezpečnosti, na sociálnu sieť, vrátane dôchodcov. Ale bez umelých opatrení, ako napríklad zvýšenie zákonom stanovenej minimálnej mzdy na 60 percent priemernej, ktoré beztak nakoniec vedie k vyššej nezamestnanosti.
A tak všetko snaženie Ficovho Smeru-SD zostáva iba pokusom o alternatívu. Apropo, šéf Smeru sa sťažoval, že jeho rodnú stranu označujú za zlo, nebezpečenstvo a hrozbu. Zamyslel sa niekedy prečo?

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:59