StoryEditor

Komentár HN: Ruskovo zlé know-how

25.08.2005, 00:00
Exminister Pavol Rusko pred dvoma rokmi začal v úrade dobre, vytýčil správnu stratégiu; najprv pripraviť koncepčné dokumenty až potom zákony, ktoré z nich vychádzajú.

Exminister Pavol Rusko pred dvoma rokmi začal v úrade dobre, vytýčil správnu stratégiu; najprv pripraviť koncepčné dokumenty, až potom zákony, ktoré z nich vychádzajú. Veď ministerstvo hospodárstva tradične, od vzniku štátu, nestíha reflektovať nové trendy. Azda najviac to platí o energetike. Rusko tieto deficity nedokázal zmenšiť, hoci v diskusiách strávil desiatky hodín so štatutármi jemu podriadených firiem i expertmi. Zo spektra dokumentov pre výrobné odvetvia sa mu podarilo pripraviť iba surovinovú a uhoľnú politiku. Dodnes z Mierovej ulice nevyšla ako hotový dokument Energetická politika, Národný program rozvoja biopalív ani Národohospodárska stratégia. Na vydanie posledného ho dávnejšie nahovorili priemyselníci, ktorí dúfali, že bude priorizovať niektoré odvetvia. Túto jar, pri schvaľovaní Minervy (Stratégia konkurencieschopnosti) poukázal Rusko na potrebu koordinovať obsah oboch dokumentov. Minister Ivan Mikloš preto Ruskovi uložil, aby do vlády predložil Národohospodársku stratégiu. Termín, koniec mája, dávno prešiel. Stratégia nie je, zdá sa, že priemysel už o ňu nestojí. Oveľa naliehavejšie je mať aktuálnu a dobrú energetickú politiku, žiada ju nový energetický zákon. Jej návrh sa pred prázdninami objavil na ministerskom webe. Úradníci ju teraz majú prerobiť, aby sedela s Plánom strategických investícií pre Slovenské elektrárne. Ten len pred týždňom exminister dohodol s Talianmi. To pripomína prispôsobovanie tela korzetom do drahých šiat. Je to zlé vysvedčenie nielen pre rezort, ale pre celý štát. Na energetickej politike osirelí úradníci zatiaľ pracovať nemôžu, až kým finálny plán Enelu nedostanú.
Z vlády odišiel muž, ktorého prednosťou bola jeho osobná komunikácia navonok, nedostatkom ťah k ráznym a štandardným riešeniam. Dával priechod tlaku skupín, viac sa nechal ovplyvňovať ako sám ovplyvňoval svojimi rozhodnutiami. Na ne mal právo a tiež potrebnú až nadbytočnú moc. On si však zo súkromnej sféry priniesol iné rozhodovacie know-how. Na Slovensku v štátnej sfére nie je výnimočný, v jeho úrade prekvital. Je brzdou pri napredovaní slovenskej ekonomiky a zožiera morálnu podstatu našej spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:05