StoryEditor

Online rozhovor s ministrom financií Jánom Počiatkom

24.05.2007, 00:00

Otázku položil: Jožo
Prečo vláda odmieta zníženie rovnej dane na 16 % podľa návrhu pána Sulíka? Veď výnos dane by sa nezmenil, len by došlo k spravodlivejšiemu zdaňovaniu. Argument premiéra Fica, že štát by nemal z čoho žiť, si preto nechajte pre jeho voličov. Podobne ako on asi nechápu základy matematiky a ekonómie.
- Zmena daňového systému v súčasnosti nie je témou dňa preto, lebo Slovensko patrí medzi krajiny s najmenším podiel daní na HDP (daňovou kvótou) a taktiež miera prerozdelenia je jedna z najnižších v EÚ. Návrh, ktorý máte na mysli, predpokladal zrušenie zhruba 40 výnimiek, ktoré v daňovom systéme existujú. Ich zrušenie je v súčasnosti nielen politicky, ale aj spoločensky neakceptovateľné. Už vlani v decembri sme skúsili nejakú časť výnimiek zrušiť a máme ešte v čerstvej pamäti reakciu celého politického spektra, ako aj spoločnosti.

Otázku položil: anonym
Viete koľko percent v pomere k HDP ide na zdravotníctvo, a že za vašej vlády ten podiel zrejme ešte klesne? To snáď nemôže byť sociálna demokracia?
- Problém percentuálneho poklesu špecifických výdavkov k HDP je spôsobený najmä tým, že miera prerozdelenia v SR kontinuálne klesá. To znamená, že štát celkovo prerozdeľuje menej a menej percent HDP. Navyše sme sa zaviazali v Pakte stability a rastu a v Konvergenčnom programe kontinuálne znižovať deficit verejných financií. Na strane druhej klesá aj daňová kvóta, tým pádom je zrejmé, že výdavky na jednotlivé rozpočtové kapitoly v pomere k HDP, ktoré navyše rastie rýchlejšie ako príjmy, musia klesať.


Otázku položil: Jan
Pracujem v daňovej správe 16 rokov, a podľa môjho názoru pripravované radikálne reformovanie daňovej správy môže akurát narobiť také problémy v systéme, že prestane byť funkčný. A to z jednoduchého dôvodu, pretože spravovanie a kontrola daní je taká komplikovaná, náročná a previazaná, že akýkoľvek zásah naruší celkový systém!!!
- Určite sa nebudeme snažiť robiť žiadnu reformu, ktorá by akýmkoľvek spôsobom ohrozila funkčnosť daňových úradov. Je však zrejmé, že súčasné nastavenie nie je optimálne. Preto všetky snahy budú smerovať k skvalitneniu a zefektívneniu tohto systému.

Otázku položil: miki cernak
Aký je váš názor na úrokové stropy, na obmedzovanie úrokov v ekonomike vo forme navrhovanej maximálne RPMN ako 5-násobku repo sadzby?
- Ministerstvo financií v súčasnosti pripravuje návrh zákona, ktorý sa bude snažiť posilniť práva spotrebiteľov. Taktiež bude riešiť ochranu spotrebiteľov. V rámci tejto aktivity sa postavíme s jasným názorom aj k tejto téme.

Otázku položil: Durana
Počul som, že ako človek z IT máte odvážne vízie, čo sa týka e-governmentu a informačného prepojenia celej štátnej, prípadne aj verejnej správy. Ide vraj o jeden kvalitný mega informačný systém. Cítite proti vášmu zámeru tlak zo strany IT dodávateľov?
- Myslím si, že reforma, ktorú pripravujeme na MF SR, súvisiaca s informatizáciou spoločnosť, bude v skutočnosti jednou z najzásadnejších, ktoré sa na Slovensku uskutočnia. Mrzí ma, že za posledné obdobie sa na tomto fronte urobilo veľmi málo. A pritom sa na to premrhalo obrovské množstvo prostriedkov. Som presvedčený, že kvalitný informačný systém vnesie nový rozmer do manažmentu verejných financií.

Otázku položil: ižo
Čo bude s colníkmi, vraj ich nemusíte... je pravda, že plánujete scivilňovanie? Ste si vôbec vedomý, koľko prináša do štátneho rozpočtu colná správa?
- Ja nemám vôbec nič proti colníkom. Otázka zmeny organizácie colnej správy je podobná téme reformovania systému fungovania daňovej správy. V rámci našich návrhov budeme riešiť tak colnú, ako aj daňovú správu. Taktiež som presvedčený, že nie je dôvod na žiadne obavy, pretože našou snahou je systém naozaj skvalitniť. Tých, ktorí si svoju prácu vykonávajú už dnes kvalitne, sa to nijako nedotkne. Práve naopak.
Otázku položil: Peter
Mám paťdesiatštyri rokov, som vyštudovaný ekonóm, teraz mám menšiu obchodnú firmu, fandím vám, aby ste udržali vývoj ekonomiky tak, ako bola za posledné roky naštartovaná. Čo sa vás však mám spýtať, keď mi asi ťažko odpoviete v súlade s vaším ekonomickým myslením. Tak teda otázka: ktorá pesnička vyhrá súťaž "hit storočia"?
Bohužiaľ, túto reláciu nesledujem, ale keď už nejaký tip, ktorý počúvam, je: V dolinách.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:57