StoryEditor

Poznámka: Kto dáva krídla

20.03.2006, 23:00
"Red Bull vám dáva krídla," oznamuje reklama na nápoj pripomínajúci chuťou výťažok zo starých žuvačiek Pedro. V skutočnosti dali ľuďom v posledných rokoch najviac krídel nízkonákladové letecké spoločnosti. Slovensko je dobrých desať rokov v zajatí budovateľských sloganov chváliacich miliardové diaľnice ako základ všetkého dobra, ktoré môže krajinu postihnúť.

"Red Bull vám dáva krídla," oznamuje reklama na nápoj pripomínajúci chuťou výťažok zo starých žuvačiek Pedro. V skutočnosti dali ľuďom v posledných rokoch najviac krídel nízkonákladové letecké spoločnosti. Slovensko je dobrých desať rokov v zajatí budovateľských sloganov chváliacich miliardové diaľnice ako základ všetkého dobra, ktoré môže krajinu postihnúť. Ako sa ukazuje v celej východnej Európe, akcelerátorom turistickej a nákupnej horúčky sú dnes najmä letiská. Vďaka spoločnostiam s nízkymi cenami leteniek a úrovňou služieb vlani prišlo do Krakova o päťdesiat percent viac ľudí ako rok predtým. To isté sa stalo so slovinskou Ľubľanou, druhé najväčšie slovinské mesto Maribor dokonca usporiadalo kampaň, aby tam jedna takáto spoločnosť začala lietať.
V západnej Európe sa nízkonákladové letecké spoločnosti objavili pred desiatimi rokmi vďaka deregulácii pravidiel. Vpád do východnej Európy nastal pred dvoma rokmi, keď sa stali členmi Európskej únie a s prijatím európskej legislatívy sa otvorilo aj ich nebo. Ako tvrdia komentátori, lacné letenky urobili pre integráciu nových krajín viac než ich vlády.
Napríklad Bratislava bola známa tým, že tam síce chodili turisti, ale iba na jeden deň. Dostupné letenky však z mnohých miest v tomto regióne robia aspoň ciele víkendových výletov. Nie vždy ide len o lacný sex a lacný alkohol. V západnej Európe je populárne mať jeden dom aj v zahraničí, populárne je španielske pobrežie, čoraz viac hľadačov nehnuteľností však prichádza aj do východnej Európy. V britskej televízii sa pravidelne objavujú dokumenty o ľuďoch kupujúcich nehnuteľnosti na Slovensku, najmä v jeho západnej časti. Chudobnejšie regióny by sa mohli inšpirovať v Maribore.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:21