StoryEditor

Zo spomalenia ekonomiky eurozóny nie je potrebné robiť tragédiu

Z ekonomiky eurozóny prichádzajú v tomto roku slabšie čísla. Spomalenie potvrdilo aj HDP. Na výraznejšie problémy to však nevyzerá, ekonomika eurozóny má za sebou aktuálne viacero pozitívnych faktorov.

Medziročný rast ekonomiky eurozóny spomalil z 2,8% na 2,5%. A to ešte nemusí byť koniec, prvé aprílové čísla (ako napríklad index podnikateľskej dôvery) naznačujú, že v druhom kvartáli môže byť ešte pomalší.

Vývoj medziročnej zmeny HDP eurozóny a indexu výrobnej dôvery (graf od @jsblokland)

​Index ekonomických prekvapení pre eurozónu z dielne banky Citi, ktorý meria odchýlku ekonomických dát od prognóz, dokonca v minulom týždni klesol na najnižšiu úroveň od roku 2011, kedy sa eurozóna borila v dlhovej kríze.

Vývoj indexu ekonomických prekvapení

​Aj napriek týmto číslam to však na prudké spomalenie rastu, prípadne na recesiu nevyzerá. Index ekonomických prekvapení totiž nehovorí o tom, ako rýchlo ekonomika rastie, ale ako vzdialené sú nové čísla od očakávaní. A tie boli v predošlých týždňoch ako sa ukázalo až príliš vysoké.

Naopak, ekonomika eurozóny stále čelí pozitívnemu prostrediu:
1) Verejné financie sa naďalej zlepšujú. Tlak na ďalšiu konsolidáciu, ktorá by brzdila ekonomický rast ako v rokoch 2010-2015, je teda veľmi nízky. Celkový deficit pre eurozónu v roku 2017 bol na úrovni 0,9%, čo je podstatne menej ako nominálny rast HDP (teda bez očistenia o infláciu), čo pomohlo poslať dlh eurozóny k HDP nadol o viac ako dva percentuálne body z 91,1% na 88,8%. V najbližších rokoch by mal pokles pri nízkych deficitoch pokračovať. Deficit je aktuálne na tretej najnižšej úrovni v histórii eurozóny. Nad troma percentami malo v minulom roku deficit len Španielsko, nad dvoma Portugalsko, Francúzsko a Taliansko.

Vývoj deficitu verejných financií EÚ

​2) Banky sú čím ďalej, tým viac ochotné požičiavať. Veľký podiel má na tom samozrejme politika nízkeho úročenia ECB, ale so zlepšujúcou sa ekonomikou rastie aj bonita dlžníkov a aj apetít bánk po úverovaní. Kvartálny prieskum úverových štandardov európsky bánk (teda či sú ochotné požičiavať viac a/alebo za nižšie rizikové prirážky) ukázal v prvom kvartáli ich ďalšie uvoľňovanie. Banky navyše očakávajú, že úverové štandardy budú ďalej uvoľňovať aj v druhom kvartáli (viď pravý graf nižšie). Podľa prieskumu sú pritom úverové štandardy stále historicky na nadpriemerných úrovniach, čiže priestoru pre ich ďalšie uvoľňovanie, ktoré by zlepšilo prístup k úverom, je stále dosť.

Vývoj úverových štandardov v prvom kvartáli a očakávania do druhého (graf od @fwred)

​3) Ekonomické nerovnováhy, predovšetkým v podobe zadlženia subjektov v ekonomike, ktoré spôsobili v poslednej dekáde eurozóne nemalé problémy, pokračujú v ústupe. Banky teda síce uvoľňujú úverové štandardy, ale úplne laxné nie sú. Dlhy domácností, vlád a bánk sú nižšie ako boli pred krízou. Firemný dlh sa drží takmer celú dekádu stabilne. Ekonomika eurozóny teda aktuálne nerastie na dlh ako v minulej dekáde.

Vývoj zadlženia jednotlivých sektorov ekonomiky eurozóny v pomere k HDP

​V tejto situácii ekonomika eurozóny nemá veľa dôvodov, aby jej rast prudko spomalil. Je reálne, že k aktuálnym horším číslam prispeli obavy podnikateľov vyplývajúce z rizika obchodných vojen, či prepadu (nadhodnotených) akcií vo februári a marci.

Pokiaľ sa Trump upokojí, tak sa môže upokojiť aj nálada podnikateľov, čo by mohlo ukončiť spomalenie rastu HDP. Na druhej strane, pokiaľ bude Trump ďalej tlačiť na pílu, tak môže ísť rast ešte nižšie. To však bude politická, nie ekonomická príčina.

01 - Modified: 2024-05-08 15:54:19 - Feat.: - Title: Dolár mierne posilňuje voči euru, ťaží z optimizmu ohľadom americkej ekonomiky 02 - Modified: 2024-05-08 14:33:44 - Feat.: - Title: Japonská automobilka Toyota dosiahla v uplynulom finančnom roku rekordný zisk 03 - Modified: 2024-05-08 13:56:57 - Feat.: - Title: Remeselníci a výrobcovia sa môžu uchádzať o značku Regionálny produkt Novohrad 04 - Modified: 2024-05-08 17:43:13 - Feat.: - Title: Prinieslo euro Slovákom lacnejšie hypotéky? Naši najbližší susedia riešia úplne iné úroky 05 - Modified: 2024-05-07 10:11:58 - Feat.: - Title: Maloobchodný predaj v eurozóne aj v Únii vzrástol. Tržby išli hore aj pri potravinách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 00:18