StoryEditor

Keď OPEC nezasiahne, ropa môže vzrásť k sto dolárom za barel. Kvôli Trumpovi

Sankcie voči Iránu môžu z globálneho trhu s ropou stiahnuť 1 percento produkcie. Keď naposledy chýbalo na svetových trhoch toľko ropy, tak sa obchodovala na 100 USD za barel. Sú tri možnosti ako by sa tento deficit mohol vykryť. Najschodnejšie bude zvýšenie ťažby v OPECu a Rusku.

Na prvý pohľad sa to nemusí zdať, ale Trumpovo vypovedanie jadrovej dohody s Iránom môže byť pre trh s ropou veľká vec. Aj pokiaľ by sa totiž ďalšie strany dohody (Nemecko, Británia, Francúzsko, Čína, Rusko a samozrejme Irán) rozhodli v nej pokračovať, tak USA majú možnosť odstrihnúť Irán od možnosti predávať ropu na svetových trhoch.

Pretože sankcie majú byť nepriame, teda nemajú sa týkať priamo Iránu, ale firiem obchodujúcich s Iránom. Tie budú po polročnom prechodnom období porušovať americké zákony pokiaľ budú ďalej obchodovať s Iránom.

V konečnom dôsledku si teda budú musieť vybrať, či budú obchodovať s Iránom alebo s USA. Pre nejakých menších odoberateľov možno bude výhodnejšie vybrať si Irán, avšak pre banky, ktoré by platby za ropu do Iránu sprostredkovali, by to pravdepodobne znamenalo stratu prístupu k dolárom, pri nich by teda bola voľba jasná.

Platby do Iránu by teda nemal kto sprostredkovať a tak by Iránu ostala len možnosť predávať ropu vo forme výmenného obchodu (povedzme za zlato, lieky, potraviny...). Tak ako to robil počas minulej vlny sankcií, počas ktorej bol taktiež odstrihnutý od prístupu k svetovému finančnému systému (vtedy mali iránske spoločnosti zablokovaný prístup k platobnému systému SWIFT).

Počas poslednej vlny sankcií (2012-2016) produkoval Irán o zhruba milión barelov denne ropy menej ako v súčasnosti. Zo svetového trhu s ropou by teda mohol o pol roka vypadnúť tento milión, ktorý predstavuje niečo viac ako percento svetovej ponuky.

Pre rok 2018 sa na ropnom trhu prognózuje rovnováha (teda produkcia ropy by sa mala zhruba rovnať spotrebe), po novom sa však môže dostať do miliónového deficitu. A keď bol naposledy deficit takýto vysoký, tak bola cena ropy na úrovňou 100 USD za barel.

Vývoj rozdielu medzi dopytom a ponukou na svetových trhoch a ceny ropy Brent

ropa Brent ropa Brent

​Keď teda tento deficit nebude vykrytý, tak sa vďaka Trumpovi môžeme dočkať vyššej ceny ropy. Inak, vzhľadom na to, že Trump koncom apríla na twittri kritizoval OPEC, že drží ceny ropy umelo vyššie, tak tento jeho krok je dosť schizofrenický. Najmä keď podľa všetkého Irán dohodu neporušoval, len Trumpovi sa tá dohoda nepáči. Podobne, ako všetky medzinárodné dohody, ktoré boli uzatvorené za Baracka Obamu.

Sú tri možnosti, ako môže byť tento budúci deficit na globálnom ropnom trhu vykrytý:

1) OPEC/Rusko a spol. (teda nový globálny ropný kartel, ktorý kontroluje zhruba polovicu svetovej ťažby) môžu zvýšiť ťažbu o milión barelov denne, resp. o koľko bude treba. Problém by to nemal byť, OPEC v druhej polovici roka 2016 o zhruba 2 milióny barelov ropy denne viac ako v súčasnosti. Saudská Arábia už vyhlásila, že je pripravená zvýšiť ťažbu.

Lenže, je tu finančná motivácia. Pokiaľ zvýši globálny kartel ťažbu o 3 percentá a cena ropy sa povedzme udrží na súčasných úrovniach, prípadne klesne, tak to znamená menej príjmov, ako keď budú ťažiť rovnako a cena ropy bude vyššia o povedzme 10-20 percent, možno aj o viac.

Ostatne, samotná Saudská Arábia nedávno vyhlásila, že by rada videla ropu v pásme 80-100 dolárov za barel. Vzhľadom na to, že verejné financie veľkých exportérov sú po dlhšom období nízkej ceny ropy vyhladované, tak sa pokojne môže globálny kartel rozhodnú ponechať kvóty na aktuálnych úrovniach. Tipoval by som si skôr, že ťažbu zvýšia, ale aj druhá alternatíva, ktorá by poslala ropu nahor, je reálna. Viac sa dozvieme na zasadnutí OPECu a spol. v júni.

2) Nájde sa politická vôľa pre ukončenie/zmiernenie sankcií. Jednou z možností je nová dohoda, ktorá by zahŕňala Trumpove výhrady. Druhou by boli výnimky zo sankcií pre niektoré spoločnosti, ktoré by obchodovali s Iránom. Takýto scenár považujem za málo pravdepodobný, človek však pri Trumpovi nikdy nevie.

3) Vyššia cena ropy môže zrýchliť rast ťažby ropy v USA, čo by vykrylo minimálne časť tohto deficitu. Bridlicoví producenti sú totiž mimoriadne flexibilní na cenu ropy, na rozdiel od konvenčných ložísk dokážu veľmi rýchlo zvýšiť aj znížiť produkciu a teoreticky by tak mali byť schopný vyhladzovať nesúlady na trhu s ropou. Za prvé štyri mesiace roka 2017 totiž bridlicoví producenti v USA zvýšili ťažbu o viac ako 900 mil. barelov denne, keby to pokračovalo týmto tepom ďalej, tak do konca roka by zvýšili ťažbu za celý rok o 2,7 mil. barelov denne.

Rast globálneho dopytu sa pritom prognózuje niekde v pásme 1,5-1,8 mil. barelov za deň, čiže bridlicoví ťažiari by mohli v prípade silného roka vykryť výpadok z Iránu aj bez pomoci OPECu. Budúci vývoj produkcie z bridlíc sa však ťažko predpovedá, a nie je isté, či dokážu udržať aktuálne tempo rastu produkcie. A to ani pri vyšších cenách ropy.

Vývoj ťažby ropy v USA (V tis. barelov za deň)

us prod us prod

​V najbližších týždňoch teda bude pod drobnohľadom OPEC. Keď sa rozhodne uprednostniť vyšší trhový podiel (ktorý v posledných rokoch stratil v prospech amerických bridlicových producentov) pred vyššou cenou ropy, tak by sa situácia na ropnom trhu mala upokojiť.

Pokiaľ nie, tak môže ísť cena ropy ešte vyššie a bude sa čakať na to, ako sa bude vyvíjať ťažba ropy v USA. Tá by v dlhodobejšom horizonte mala dohnať prípadný deficit na ropnom trhu, môže to však trvať niekoľko kvartálov. Ešte je tu aj možnosť, že Trump zmierni sankcie, nevyzerá to však byť pravdepodobný scenár.

01 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 02 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:23