REUTERS/Ralph Orlowski
StoryEditor

Ropa – silnejšia ako centrálna banka

29.05.2018, 00:00
ECB sa predsa musí pochváliť - na čo by tu bola, ak by nedokázala plniť svoj výhradný inflačný mandát?

Politika, respektíve politická propaganda, vládne svetom. A nevidíme ju iba na politickej scéne ale aj v ekonomickej oblasti. Nedávnym príkladom je ECB.

Tá svoju politiku kvantitatívneho uvoľňovania považuje za veľký úspech. Práve ona (nie globálna obnova) podľa nej spôsobila slušný ekonomický rast a rast inflácie v minulom roku. ECB sa predsa musí pochváliť - na čo by tu bola, ak by nedokázala plniť svoj výhradný inflačný mandát?

Problém tohto tvrdenia sa však ukáže, keď si na jeden graf dáme vývoj inflácie a bilancie ECB. Zistíme, že korelácia medzi oboma premennými je veľká tučná nula. Posledný rast inflácie zo záporných hodnôt bližšie k cieľu ECB tak nie je následkom politiky centrálnej banky. Spôsobila ho ropa.

Ropa vládne inflácii

Skutočne, ak si na graf umiestnime vývoj inflácie a ceny ropy, zistíme, že ich vzájomná korelácia sa začne blížiť k jednotke. Jednoducho, ak chce centrálna banka zvýšiť infláciu, mala by nakupovať ropu.  

Za posledný rok cena ropy vzrástla o 50 percent. Tento jej rast spôsobil aj nárast inflácie, no ako vidíme, ani ten nepomohol centrálnej banke na to, aby dosiahla svoj inflačný cieľ 2 percentá. To neveští nič dobré.

Najmä po tom, ako sa zdá, že v piatok sa Rusko dohodlo so Saudskou Arábiou na skorom začatí zvýšenia produkcie ropy, keďže cieľ ich paktu už bol dosiahnutý. Ďalším cieľom by mal byť pokles ceny možno až k úrovni $60. V reakcii cena ropy za dva dni klesla o 5 percent.

Ak je to začiatok väčšieho pohybu ropy, následky budú obrovské.

Pokles ceny ropy o 5 percent je bežný a nemusí znamenať nič veľké. V súčasnosti sú však špekulatívne pozície na nákup ropy blízko svojich historických maxím. Ak sa začnú tieto pozície likvidovať, môže to priniesť ďalší veľký tlak na pokles jej ceny.

A s poklesom ceny ropy súvisia menšie inflačné tlaky. Tie prinesú pokles dlhodobých inflačných očakávaní. Centrálna banka sa im musí prispôsobiť a začne znižovať svoje očakávania rastu úrokových sadzieb. Obavy o rýchly rast úrokov bude zrazu ta-tam.

Úvahy o tom, že tu máme globálny synchronizovaný rast a prehrievanie ekonomiky sú už dávno zabudnuté. Opäť sa začne hovoriť o dlhodobo nízkych sadzbách a nižších tlakom na mzdy.  

Hra sa nemení

A tak ani 10 rokov po kríze sa nič výrazné nezmenilo. Roky, kedy ekonomika či inflácia rástli tempom 3-4 percentá ročne sú dávno zabudnuté. Skôr znejú ako sci-fi. Ekonomika sa potáca z jednej takmer-recesie do druhej takmer-recesie. Akýkoľvek rast medzitým je ospevovaný ako nový začiatok.

Po pár mesiacoch sa ukáže, že optimizmus stojí na vratkých základoch. Aj preto už dávno vlastníme americký dolár a momentálne rotujeme akcie do dlhopisov. To sú aktíva, ktoré chce vlastniť každý, keď sa na obzore zbierajú mraky. Našťastie, nízka cena ropy je pre ekonomiku prospešná.

01 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 02 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 03 - Modified: 2024-04-23 13:52:58 - Feat.: - Title: Zníženie úrokov ECB bude závisieť od nových údajov a prognóz, vraví šéf nemeckej Bundesbanky Nagel 04 - Modified: 2024-04-22 13:36:47 - Feat.: - Title: Neistota na ropnom trhu nezastaví júnové zníženie sadzieb ECB, vyhlásil guvernér francúzskej centrálnej banky 05 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:00