Reuters
StoryEditor

Amerika nie je najväčší problém sveta

12.06.2018, 00:57
Problémy s Trumpom má takmer každý. Ešte väčší problém vidia ekonómovia v americkej vláde a centrálnej banke.

Problémy s Trumpom má takmer každý. Najnovšie to platí pre najväčšie krajiny sveta, ktorým hrozia obchodné vojny. Avšak Trump nie je jediný problém, ktorý Amerika exportuje do sveta.

Kolaps rozvíjajúcich sa krajín

Ešte väčší problém vidia ekonómovia v americkej vláde a centrálnej banke. Len nedávno sa sťažoval guvernér indickej centrálnej banky na nedostatok dolárov na trhu – zmenšovanie sa dolárovej likvidity majú na svedomí americké vládne inštitúcie, čím trpí celý svet. Najmä rozvíjajúce sa krajiny.

Dôvod má byť jednoduchý – americká vláda dosahuje obrovské deficity, ktorých financovanie si vyberá daň v podobe odlivu kapitálu z rozvíjajúcich sa krajín do USA. Tomu napomáha aj znižovanie bilancie americkej centrálnej banky, ktoré sťahuje z trhu dolárovú hotovosť. Problém je na svete.

A tak napriek tomu, že každá rozvíjajúca sa krajina má svoj vlastný špecifický problém, ako celok kolabujú. Od indonézskej rupie, cez juhoafrický rand až po brazílsky reál. Únik kapitálu sa snažia zastaviť zvyšovaním sadzieb alebo dokonca intervenciami na devízovom trhu. Zatiaľ márne.

Centrálne banky nevedia, čo robia

Aj keď je následok zrejmý, problémom je, že dôvody poklesu sú iné, ako tvrdia mnohí investori ale aj centrálni bankári. Centrálne banky majú totižto zásadný problém -  svoju politiku stavajú na obhospodarovaní množstva peňazí v obehu, avšak toto množstvo peňazí nevedia merať.

Máme síce peňažnú masu, avšak moderné peniaze sa vyvinuli do úplne inej podoby. Peniaze vznikajú násobnou kolateralizáciou a rehypotetikáciou aktív. A tak, keď treba zvýšiť množstvo peňazí, nedá sa vypočítať, koľko treba. Naopak, Fed musel robiť štyri kolá kvantitatívneho uvoľňovania, kým mal pocit, že dopyt po dolároch nasýtil. Veľmi zlá vizitka moderného centrálneho bankovníctva.

Deutsche Bank je odrazom sveta

Objem peňazí nie je fixný, ale variabilný - je závislý najmä od záujmu systémovo dôležitých bánk vstupovať do rizika a tvoriť peniaze. Pokiaľ banky vidia vysoký výnos a nízke riziko, radi zafinancujú americkú vládu aj rozvíjajúce sa krajiny, a bude im jedno, či Fed zvyšuje alebo znižuje svoju bilanciu.

Avšak pokiaľ vidia svet plný rizika a minimálneho výnosu, peniaze tvoriť nebudú. A je jedno, čo robí centrálna banka. Je jedno, aké nízke úrokové sadzby drží a koľko kôl QE vykonáva. Systémovo dôležité banky, ako Deutsche Bank majú omnoho väčšiu silu, ako si väčšina ekonómov uvedomuje.

A keď klesajú akcie Deutsche Bank, tak ako teraz, je to znamením, že budúcnosť nie je ružová.

Áno, Trumpova obchodná politika je problém. Rastúci deficit americkej vlády je taktiež problém. Zvyšovanie sadzieb americkou centrálnou bankou predstavuje ďalší problém pre všetkých dolárových dlžníkov, ktorých je viac než dosť. Avšak tým najväčším problémom je svet, ktorý prestal rásť.

Optimizmus na rozvíjajúcich sa trhoch je už dávno za nami. Kapitál sa sťahuje do USA. Situácia značne pripomína rok 1998. Uvidíme, ako veľmi sa bude rýmovať so súčasnosťou.

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 03 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 04 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 05 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 13:32