Angela MerkelováTASR
StoryEditor

Nemecku prestáva ísť karta

19.06.2018, 00:00
Ak má eurozóna fungovať, Nemecko musí siahnuť hlbšie do vrecka. Po Francúzsku ho k tomu začína tlačiť aj Taliansko.

A neplatí to iba vo futbale. Bezzubosť Nemecka sa začína prejavovať aj na mnohých iných frontoch.

Nedávno sme písali o tom, že Nemecko vytvorením eurozóny získalo ten najlepší zo všetkých možných svetov. Nemeckým firmám sa otvorili ľahko dostupné trhy s minimálnym rizikom. Nemeckému kapitálu (bankám) sa otvoril priestor pre financovanie dopytu po nemeckých statkoch.

Nepozorné krajiny sa dostali do pasce, keď svoj ekonomický rast financovali zahraničným kapitálom, ktorý pomáhal najmä zahraničným (nie domácim) firmám. Keď hra skončila, ostal iba jeden víťaz.

Avšak tým, že žijeme v  menovej únii, obavy o Grécko stiahli euro nižšie. Nemecko čiastočne prišlo o Grécko či iné periférne trhy, no pomocou slabšieho eura sa mu otvorili exportné trhy mimo eurozónu. Nemecký motor mohol bežať na plné obrátky ďalej.

V tomto čase Deutsche Bank uverila mantre centrálnych bánk o tom, že všade navôkol sú „zelené výhonky“, a treba investovať naplno. Ukázalo sa však, že toto rozhodnutie bolo spravené v najhorší možný čas. Odvtedy to s nemeckou bankou ide dolu vodou.

Globálna ekonomika spravila svoje „ups and downs“, no rast od roku 2012 ani náznakom nedosiahol rast spred krízy. Deutsche Bank sa popálila, rovnako ako Čína, ktorá si myslela, že sa „prestimuluje“ k dobrým časom. Tie akosi zabudli prísť.

A s tým, ako sa aj posledný „veľký“ súčasný rast ukazuje iba ako podpriemerný, exportéri začínajú mať problém. Nemecké ekonomické dáta prudko padajú o naznačujú, že nemecký ekonomický motor už beží iba na voľnobeh. Dobré časy môže mať ekonomika za sebou.

Naopak, pomaly prichádza čas splácania „dlhov“. Nemecko nemôže dlhodobo brať bez toho, aby muselo dať niečo späť. Ak má eurozóna fungovať, Nemecko musí siahnuť hlbšie do vrecka. Po Francúzsku ho k tomu začína tlačiť aj Taliansko.

V tomto čase, keď potrebuje byť silné, Merkelovej sa začína vracať jej nerozvážnosť pri riešení migrantskej krízy. Od svojich bavorských kolegov dostala dvojtýždňové ultimátum na nájdenie riešenia. Problém, ktorý sa Európe nepodarilo vyriešiť tri roky, sa má vyriešiť do desiatich dní na najbližšom summite EÚ. Ak nie, je pravdepodobné, že nemecká vláda padne.

Teraz, keď Európa potrebuje silného a odhodlaného lídra, Nemecko bojuje na všetkých frontoch. Na domácej politickej scéne unavenej z otázky migrácie. Na európskej politickej scéne unavenej z nemeckej nekompromisnosti. Na domácej ekonomickej scéne sužovanej nadmernou investičnou kapacitou. Na zahraničnej ekonomickej scéne sužovanej prichádzajúcimi obchodnými vojnami.

To neveští nič dobré pre Nemecko, ako aj zvyšok eurozóny. Jeden z ďalších dôvodov, prečo sme medvedí na euro aj napriek jeho poslednému poklesu. Draghi veľmi dobre vie, prečo nechce zvyšovať sadzby skôr ako na konci budúceho roka. Nielen Mexičania dokonale prečítali nemeckú hru.

01 - Modified: 2024-04-25 12:25:06 - Feat.: - Title: Nemecká opozícia navrhne v Bundestagu zrušenie zákazu spaľovacích motorov 02 - Modified: 2024-04-25 08:10:39 - Feat.: - Title: Deutsche Bank vďaka divízii investičného bankovníctva zvýšila zisk o osem percent 03 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 04 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 05 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:32