trhy, burza, akcieReuters
StoryEditor

Aké akcie boli najobchodovanejšie v minulom kvartáli?

11.07.2018, 00:00
Náladu totiž kazila hrozba obchodnej vojny a náznaky spomalenia ekonomického cyklu.

Firmám sa v druhom kvartáli slušne darilo. Ich hospodárske výsledky prekonávali očakávania, no napriek tomu trhy reagovali rezervovane, či dokonca negatívne. Náladu totiž kazila hrozba obchodnej vojny a náznaky spomalenia ekonomického cyklu.

V druhom kvartáli prepukli dovtedy len slovné vyhrážky do otvorenej obchodnej vojny medzi USA a Čínou. Donald Trump najprv uvalil clá na dovoz hliníka a ocele zo všetkých krajín. Neskôr špeciálne na Čínu presadil clá na tovar v hodnote 50 miliárd dolárov.

Čína reagovala odvetným opatrením v hodnote 34 miliard dolárov. Americký prezident však hovorí aj o clách na európske autá. Trhy sa z tejto situácie spamätávajú a učia sa s ňou žiť. Aj preto zostali výborné hospodárske výsledky firiem v druhom kvartáli bez adekvátnej odozvy.

Tesla napríklad vyrobila 34 944 nových vozidiel, čo je o 40 percent viac vozidiel ako v prvom štvrťroku, a prvý kvartál tohto roka tak bol jej najlepším štvrťrokom v histórii. Napriek tomu bola Tesla druhou najviac „shortovanou“ spoločnosťou medzi klientami Saxo Bank. Investori teda vsádzali na pokles jej akcií.


Saxo Bank ponúka prehľad troch najviac obchodovaných akciových titulov na svojich obchodných platformách v druhom štvrťroku, a troch spoločností, pri ktorých investori rátajú s poklesom. Prinášam aj prehľad akcií najpopulárnejších medzi Slovákmi.

Najobchodovanejšie akcie

Medzi najobchodovanejšie akcie patria stále technologické spoločnosti, vďaka atraktívnej cenovej výkonnosti a známej značke. To, čo sa v posledných rokoch zmenilo, je čoraz väčšia dominancia čínskych technologických spoločností, nakoľko globálni investori začali veriť v rastové príležitosti čínskych technológií.

Amazon: Najväčší moloch v elektronickom obchode a cloudovej infraštruktúre aj naďalej kraľuje medzi investormi. Očakáva sa, že spoločnosť Amazon za druhý kvartál vykáže tržby v hodnote 200 miliárd USD.

Alibaba: Predstavuje najrýchlejšie rastúcu spoločnosť na svete v sektore elektronického obchodu. Investorov láka jeden z najsilnejších hráčov v tomto odvetví, preto sa Alibaba právom stala druhou najviac obchodovanou spoločnosťou. Vysoká cenová výkonnosť a zvýšený záujem rozvinutých trhov v čínske technologické spoločnosti sú pravdepodobne hlavnými ťahúňmi záujmu o akcie tejto spoločnosti.

Facebook: Na nedávny škandál so spoločnosťou Cambridge Analytica sa už pomaly zabudlo, aj obavy z regulácie sa zmiernili. Investori začali preto znovu nakupovať akcie spoločnosti Facebook, ktoré dosiahli nové historické maximá.

Akcie, pri ktorých investori rátajú s poklesom

Na finančných trhoch môžu investori okrem nákupu aj predávať (shortovať) akcie. Investor tak profituje z poklesu ceny danej akcie. My v Saxo Bank sme zaznamenali významné „short“ pozície pri populárnych technologických akciách. Vyzerá to ako agregovaná stávka proti tomu, čo niektorí investori nazývajú „bublinové zásoby“, pretože vykazujú pomerne veľké prémie za ocenenie.

Tesla: Nelichotivé prvé miesto medzi najviac predávanými akciami zastáva Tesla, keďže spoločnosť nesplnila očakávania pri Modeli 3 a nevyrobila sľúbené množstvo automobilov. Najbližšie vyhlasovanie hospodárskych výsledkov za druhý kvartál bude pre spoločnosť Tesla kľúčové, pretože investorom a analytikom dochádza trpezlivosť nad neustále nesplnenými plánmi Elona Muska.

Facebook: Na jednej strane škandál týkajúci sa dát spoločnosti Cambridge Analytica už nevyvoláva také emócie, avšak tento škandál otriasol dôverou investorov. Napriek tomu akcie spoločnosti dosiahli historické maximá, ktoré zhoršujú život investorov, ktorí špekulovali na pokles hodnoty akcií. Aj vďaka výnosom z aplikácií Instagram a Whatsapp sa predpokladá, že Facebook bude pokračovať v silnom raste.

Apple: Akcie Apple ovplyvňuje vysoká volatilita, aj vďaka správam o nedostatočnom dopyte po novom iPhone X. Svetové trhy sú vo všeobecnosti presýtené množstvom rôznych smartfónov a preto mnoho investorov rátalo s poklesom hodnoty akcií. Avšak podobne ako pri akciách Facebooku je výhľad spoločnosti pozitívny, pretože Apple neustále zvyšuje príjmy a prevádzkové zisky, ktoré podporuje najmä silný predaj digitálneho obsahu.

Najpopulárnejšími akciovými titulmi slovenských investorov obchodujúcich prostredníctvom spoločnosti Saxo Bank boli tieto akcie:
• Facebook Inc.
• Apple Inc.
• Amazon.com Inc.

Autor článku je Vitali Butbaev, riaditeľ Saxo Bank pre strednú a východnú Európu.

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 03 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 04 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím 05 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:59