Reuters
StoryEditor

Hrozivá trojica

12.07.2018, 00:00
Pol roka je za nami a miesto prudkého rastu trhu tu máme obavy o rozvíjajúce sa trhy, najmä Čínu, Turecko či Brazíliu.

Goldman Sachs tvrdí, že kombinácia vysokých úrokových sadzieb, rastúcej ceny ropy a silného dolára je z historického hľadiska pre trh hrozivou trojicou. A tá za posledný pol rok získala výrazne na sile.

Ako sa len trh zmenil za posledných 6 mesiacov. Ešte v januári sme hovorili o „melt-upe“ – prudkom raste trhov v záverečnej fáze obchodného cyklu. No ten už koncom januára ostal v troskách.

Pol roka je za nami a miesto prudkého rastu trhu tu máme obavy o rozvíjajúce sa trhy, najmä Čínu, Turecko či Brazíliu. Akciové indexy po celom svete sú dole. „Doktor“ meď poukazuje na veľké problémy komodít (okrem ropy). Globálny rast spomaľuje. Politické problémy rastú.

Hlavným dôvodom podľa Goldman Sachs je rast „hrozivej trojky“. Veď dolár za posledného pol vzrástol o takmer o sedem percent, ropa je drahšia o 20 percent a dolárové úroky vzrástli o 0,6 percenta.

Silnejší dolár a vyššie úrokové sadzby spôsobujú problémy refinancovania sa rozvíjajúcich sa krajín dolárom. Totižto až polovicu svojich úverov majú v dolároch. To prináša kolaps ich mien.

Skončiť to môže dvomi spôsobmi. Prvým je pauza v súčasnej rastovej fáze obchodného cyklu. Druhým je obrat na konci cyklu, čo by prinieslo globálnu recesiu. Goldman verí v prvý scenár.

Avšak na to, aby svet neprepadol do globálnej recesie, je treba, aby sa aspoň jeden z faktorov zastavil – dolár oslabil, ropa poklesla, alebo prestali rásť sadzby. Posledné dve veci však spolu súvisia – pokiaľ bude ropa rásť, bude rásť aj inflácia a Fed bude musieť zvyšovať sadzby.

A keďže Goldman Sachs verí rope, predpokladá, že to, čo sa otočí, bude posilňovanie dolára. My sa však obávame, že ak niečo poklesne, nebude to dolár ale ropa.

Hrozivá trojica totižto nevznikla z ničoho-nič. Vznikla kvôli výraznému nedostatku dolárovej likvidity, v Číne. Až jej problémy odštartovali januárový dramatický výpredaj akcií. A tieto problémy neustále pretrvávajú – centrálna banka musí používať devízové rezervy, aby zabránila poklesu juanu.

To, čo v Číne vidíme, je panika. A Trump prilieva olej do ohňa. V piatok oficiálne začala obchodná vojna a včera kulminovala. Aj keď by sa mohla rýchlo skončiť a situáciu upokojiť, momentálne je pravdepodobnejšie, že sa tenzie budú skôr zväčšovať. To hrozí ešte väčšími problémami čínskych firiem, ktoré sa potrebujú zúfalo refinancovať dolármi.

Dolár tak nie je iba jeden z faktorov problémov – je hlavný a kľúčový problém. Presnejšie povedané, je to eurodolár, termín ktorý označuje dolárové úvery mimo USA. Úvery, nad ktorými Fed nemá absolútne žiadnu kontrolu. A je jedno, čo Fed robí, situáciu neovplyvní.

A tak opäť zopakujeme, že svet je plný rizika, no minimálneho potenciálu výnosov. Banky, ktoré tvoria peniaze, sú konzervatívne. Firmy sú obozretné, keď peniaze miesto investícií využijú na spätné odkupy svojich akcií.

Myslieť si, že rastová fáza cyklu bude trvať bude trvať ešte ďalšie dva roky, môže byť veľmi bolestné. Na obzore je množstvo mrakov. Pravdepodobnosť ďalšieho poklesu je podľa nášho názoru omnoho väčšia, ako šanca odrazu vyššie.

A preto obligatórna otázka: vlastníte už dolár? A čo tak americké vládne dlhopisy?

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

01 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 02 - Modified: 2024-01-27 12:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ľudia zaplavili transparentný účet na prezidentskú kampaň Andreja Danka. Posielajú mu centy a uťahujú si z neho 03 - Modified: 2022-05-01 21:20:33 - Feat.: - Title: Putin by sa mal Záborskej poďakovať 04 - Modified: 2022-04-07 07:32:17 - Feat.: - Title: Sú Spojené štáty na pokraji novej recesie? 05 - Modified: 2022-04-06 15:05:04 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Ako je to s ropou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:37