StoryEditor

Poznámka HN: Neradostné zhodnotenie

08.06.2005, 00:00
Priemerný týždenný rast majetku vo všetkých fondoch ôsmich dôchodkových správcovských spoločností dosiahol minulý týždeň len 0,03 percenta. Keby sa majetok vo fondoch takto zhodnocoval po celý rok, vzrástla by hodnota majetku vo všetkých fondoch asi o 1,56 percenta. Samozrejme, vývoj bude v priebehu roka každý týždeň iný a údaje z tohto týždňa -- očistené o príspevky zo Sociálnej poisťovne -- nemožno korektne aproximovať na celý priebeh roka. V každom prípade tieto čísla môžu sporiteľom v druhom pilieri poskytnúť aspoň približný obraz o tom, na akej úrovni sa asi budú pohybovať reálne výnosy z ich dôchodkových úspor v druhom pilieri. A ten obraz na základe týchto výsledkov nie je radostný. Je však realistický.

Každú stredu si naši čitatelia môžu skontrolovať, ako rastie majetok v ich dôchodkovom fonde spravovanom príslušnou dôchodkovou správcovskou spoločnosťou. Tie zverejňujú údaje o stave majetku v našich novinách už desať týždňov. Desať týždňov pribúdali korunky na účtoch fondov, lebo Sociálna poisťovňa každý týždeň niečo na účet fondov poslala. Minulý týždeň bol výnimkou. V Sociálnej poisťovni robili inventúru. Sporiteľom v druhom pilieri preto neposlali nič. Každá zmena objemu majetku vo fondoch teda v minulom týždni vyjadrovala len to, ako sa v tomto týždni zhodnotili korunky sporiteľov, navyše znížené o pravidelné mesačné poplatky za správu. Lebo minulý týždeň sa končil mesiac lásky máj a začal sa posledný mesiac školského roku jún a správcovské spoločnosti si nezabudli strhnúť mesačné poplatky za správu. Stav majetku v mnohých fondoch bol tak na konci minulého týždňa nižší ako na jeho začiatku. Priemerný týždenný rast majetku vo všetkých fondoch ôsmich správcovských spoločností dosiahol len 0,03 percenta. Keby sa majetok vo fondoch takto zhodnocoval po celý rok, vzrástla by hodnota majetku vo všetkých fondoch asi o 1,56 percenta. Samozrejme, vývoj bude v priebehu roka každý týždeň iný a údaje z tohto týždňa - očistené o príspevky zo Sociálnej poisťovne - nemožno korektne aproximovať na celý priebeh roka. V každom prípade tieto čísla môžu sporiteľom v druhom pilieri poskytnúť aspoň približný obraz o tom, na akej úrovni sa asi budú pohybovať reálne výnosy z ich dôchodkových úspor v druhom pilieri. A ten obraz na základe týchto výsledkov nie je radostný. Je však realistický.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:58