Reuters
StoryEditor

To, čo teraz prežívajú banky, majú už telekomunikácie za sebou

08.08.2018, 14:56
Trendom pri rozvíjaní otvoreného bankovníctva je špecializácia.

Po zavedení smernice PSD2 v Európe sa mnohé banky otvorením svojich bankových systémov priblížili budúcnosti. Zavedenie tejto smernice bol dobrý nápad. Predstavuje totiž dôležitý krok k skutočnej zmene odvetvia a zdôrazňuje potrebu partnerstva a vzájomnej spolupráce. Banky tak zvýšia svoju konkurencieschopnosť, pretože technológia pretransformuje tento sektor neskutočne rýchlo.

Takzvané otvorené bankovníctvo nepochybne prinesie zákazníkovi prospech. Povedie k lepším produktom a vyššej efektívnosti v podnikaní. Zákazníkom sa tiež znížia celkové náklady a zlepší sa transparentnosť, ktorú klienti čoraz viac považujú za dôležitú.

Trendom pri rozvíjaní otvoreného bankovníctva je špecializácia, podobne ako sme to videli v telekomunikačnom priemysle začiatkom tohto storočia, keď sa hovorilo o tzv. prvej míli. Takzvaná prvá míľa je úsek telekomunikačnej siete od koncového terminálu (telefón, modem a pod.) po najbližší rozvádzač, multiplexor alebo ústredňu. 

Oblasť telekomunikácií teraz zastrešuje len malý počet veľkých spoločností, ktoré sa starajú o hlavnú infraštruktúru, umiestňujú antény, vytvárajú kabeláž a iné vysoko technické a kapitálovo náročné projekty.

Súčasne na trhu existuje ale mnoho menších spoločností, ktoré komunikujú priamo s klientom. Malé spoločnosti zohrávajú dôležitú úlohu, pretože sú zodpovedné za starostlivosť o zákazníkov, fakturáciu, či zákaznícky servis. Tieto služby sa označujú aj ako posledná míľa.

Pre konečného spotrebiteľa sa tak zdá, že každá z týchto menších firiem poskytuje jedinečnú ponuku služieb a hodnôt, ale v skutočnosti, a často bez vedomia používateľa, všetci používajú tú istú infraštruktúru.

Presne takto by mal fungovať aj bankový sektor. Myslím si, že ak banky pochopia výhody otvorenia svojej IT infraštruktúry a príjmu ju, prinesie to úžitok všetkým stranám.

Ako príklad uvediem našu spoluprácu s akciovou platformou Webull v Číne. Táto platforma je plne zodpovedná za používateľské rozhranie, teda za svoju obchodnú platformu, ako aj za akvizíciu klienta. Avšak to je zo stany čínskeho partnera všetko, pretože všetku ostatnú obchodnú infraštruktúru poskytujeme my. Alebo inak povedané, Webull je ekvivalentom vášho lokálneho poskytovateľa telekomunikačných služieb, prostredníctvom ktorého môže spotrebiteľ telefonovať, alebo pristupovať na internet.

V inom prípade sme spolupracovali s austrálskou spoločnosťou Rivkin, ktorá poskytuje finančné služby. Našou úlohou bolo podporiť poskytovanie finančných služieb na základe prispôsobených investičných odporúčaní podľa rizikového profilu každého jednotlivca.

Spoločnosť Revkin je zodpovedná za ovládanie používateľského rozhrania budovaním vlastnej aplikácie. Tú však poháňa technológia Saxo Bank. Nielenže to prináša cennú efektívnosť pre firmu Revkin, zároveň to znižuje riziko ľudskej chyby, pretože niektoré úlohy, ktoré sa robili predtým manuálne, boli zautomatizované.

Po zavedení normy PSD2 a ďalších iniciatív otvoreného bankovníctva je zrejmé, že každá banka musí byť pripravená otvoriť svetu svoju infraštruktúru, podobne ako to spravil telekomunikačný priemysel už veľmi dávno.

Niektoré banky sa už tejto príležitosti chytili, zatiaľ čo iné stále váhajú. Džin však bol vypustený z fľaše a prinajmenšom si už každý uvedomuje, že na vytvorenie úplnej užívateľskej skúsenosti už nie je potrebné, aby jedna spoločnosť dodávala všetky diely do skladačky.

Vitali Butbaev, riaditeľ Saxo Bank pre strednú a východnú Európu

01 - Modified: 2023-11-13 18:51:16 - Feat.: - Title: Súd odklepol výplatu 16-tisícom veriteľom skrachovanej Sberbank CZ, ide o viac ako dve miliardy 02 - Modified: 2023-11-15 10:00:00 - Feat.: - Title: Šéf Citibank pre HN: Príkladov pre Slovensko je veľa, stačí sa obzrieť do Česka alebo do Pobaltia 03 - Modified: 2023-09-06 14:05:45 - Feat.: - Title: J&T BANKA zavŕšila prvý polrok rekordným ziskom vo výške 131 miliónov eur 04 - Modified: 2023-08-30 09:47:52 - Feat.: - Title: České banky majú výpadky na weboch, čelia kybernetickým útokom. Problémy hlásia aj na Slovensku 05 - Modified: 2023-06-23 20:26:19 - Feat.: - Title: Dávajú na Slovensku lukratívne platy, no top pozícií ubúda. Banky sa dali na škrty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:36