StoryEditor

Čína masívne stimuluje ekonomiku, aby zmiernila dopad obchodných vojen

​Okrem toho Čína znížila požiadavky na minimálne rezervy pre veľké aj malé banky.

Čína okrem oslabovania meny (s cieľom znížiť dopad ciel) podniká opatrenia na podporu ekonomiky aj na domácom poli. V týždni (od 6-12.8.2018) prudko klesala sedemdňová medzibanková sadzba Shibor, čo naznačuje, že centrálna banka napumpovala do finančného systému nové peniaze, aby stlačila nadol medzibankové úročenie a tým pádom aj úročenie v ekonomike.

Aktuálne si banky na sedem dní požičiavajú za 2,35 percenta, ešte v júni to pritom bolo viac ako 2,8 percenta. V terminológii západných centrálnych bánk by to bol ekvivalent dvoch znížení úrokových sadzieb o 0,25 percentuálneho bodu. Medzibankové úročenie je aktuálne na úrovniach, kde bolo počas problémov v rokoch 2015-2016.

Vývoj sedemdňovej medzibankovej úrokovej sadzby

Bloomberg

​Okrem toho Čína znížila požiadavky na minimálne rezervy pre veľké aj malé banky. Prvýkrát to bolo v apríli a druhýkrát koncom júna. Aktuálne sú povinné rezervy o 1,5 percentuálneho bodu nižšie ako v apríli, banky teda majú viac peňazí na požičiavanie. Okrem toho znížila centrálna banka aj požiadavky na kolaterál (t.j. banky si môžu od nej požičať aj za menej kvalitnú zábezpeku).

Vývoj povinných rezerv pre veľké (biela) a malá (žltá) banky

Bloomberg

A banky požičiavajú viac (možno aj na príkaz). V júni dosiahol objem nových úverov 1,84 bil. CNY, čo predstavuje s odstupom historicky najvyššiu úroveň mimo januára (v januári je bežné, že banky vo veľkom požičiavajú, pretože koncom roka po naplnení kvót majú tendenciu tlmiť úverovanie)

Vývoj nových úverov čínskych bánk

Bloomberg

​A nejedná sa len o monetárne stimuly. Čína znižuje dane pre firmy a DPH, čiže robí aj fiškálne stimuly (a to v tom dobrom slova zmysle, že znižuje dane). Nižšie je zoznam všetkých opatrení od marca (@elerianm).

PBoC

​A to všetko zrejme robí vlád preventívne. Dáta sú totiž zatiaľ dobré. Index premiéra Li Keqianga, ktorý je asi najlepším indikátorom ekonomickej aktivity v Číne (to neznamená, že je skvelý, len že ostatné sú ešte horšie), ukázal aj v júni pokračovanie silného rastu čínskej ekonomiky. Je niekoľkonásobne vyššie ako počas problémov v rokoch 2015-2016

Medziročná zmena Li Keqiangovho indexu

Bloomberg

​Čína teda robí množstvo opatrení na tlmenie negatívneho dopadu obchodných vojen. A podľa mňa zafungujú, t.j. rast príliš nespomalí. A to nielen kvôli týmto opatreniam, ale aj kvôli klesajúcej závislosti čínskej ekonomiky na exportoch.

V rokoch 2016 a 2017 bol podiel exportov na HDP menej ako 20 percent a dokonca nižší ako pred vstupom do svetovej obchodnej organizácie, ktorá otvorila čínske exporty svetu (v grafe nižšie je vstup do WTO označený červenou vertikálnou čiarou). Vrchol bol dosiahnutý v druhej polovici minulej dekáde pri 25 percent.

Čínsku ekonomiku teda aktuálne ďaleko viac ťahajú domáce faktory, predovšetkým investície. Príspevok čistého exportu (exporty mínus importy) k HDP bol dokonca v minulom roku záporný.

Podiel exportov na HDP Číny

Bloomberg

​Autor článku je Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers. 

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:36