Trump-PutinReuters
StoryEditor

Poradí si Rusko s novými sankciami?

21.08.2018, 12:25
Zásadná otázka je, ako dlho sa bude ruská ekonomika z nových sankcií zotavovať a ako si s nimi poradí rubeľ.

Od 22. augusta začínajú platiť nové sankcie USA voči Rusku. Ich samotný ekonomický dopad však nebude nijako drastický, či zničujúci. No napriek tomu to pre miestnu ekonomiku nebude príjemný zásah.

Ruský rubeľ je totiž voči doláru stále veľmi slabý. Sankcie môžu situáciu ešte viac zhoršiť, čo by s prihliadnutím na spôsob financovania ruskej ekonomiky mohlo vytvoriť veľmi nepríjemný kokteil.

Rusko sa tak bude musieť vyrovnať s ďalšou prekážkou. Európske sankcie už platia niekoľko rokov. Kvantifikovať ich finančný dopad na krajinu je pomerne zložité, či už z hľadiska absolútnej sumy, alebo zvýšenej nezamestnanosti, inflácie alebo iných ekonomických ukazovateľov.

Najviac zasiahnuté boli finančné služby a medzinárodný platobný styk. Nemenej dôležitý je maloobchod, ktorý zaznamenal veľmi strmý pád. Tieto sektory možno považovať za najväčších porazených. Slabou stránkou Ruska je aj napätá vnútropolitická situácia.

Ak sa však pozrieme čisto na makroekonomické ukazovatele, situácia sa za posledné štyri roky nemusí javiť úplne negatívne. Ekonomika vykazuje mierny nárast HDP, inflácia je na úrovniach okolo 2,3 percenta. Obchodná bilancia vykazuje prebytok. Rusko si navyše dlhodobo udržiava nízku úroveň nezamestnanosti pod piatimi percentami. Ani akcie ropných spoločností zatiaľ veľmi zasiahnuté neboli.

Nejde však len o čisto ekonomické dôsledky. Teraz je napríklad v Rusku často skloňovaná otázka vyplácania dôchodkov, či a ako k tomuto bude v budúcnosti vôbec dochádzať.

Vplyv na krajinu má najmä cena ropy a zemného plynu na svetových trhoch. Až 70 percent ruského HDP totiž tvorí ropa. Navyše má na Rusko vplyv sila rubľa. Slabá mena je pre Moskvu problém predovšetkým preto, že je oveľa náročnejšie splácať vládne záväzky denominované v zahraničnej mene.

Rusko sa aj preto chce odpútať od dolára. V odpovedi na americké sankcie Moskva vyhlásila, že sa chce zbaviť amerických dlhopisov a pri obchodovaní obmedziť dolár a viac využívať rubeľ. Avšak myslím si, že politici zvolili v tomto prípade až príliš tvrdú rétoriku. Scenár, kedy by bol dolár skutočne substituovaný rubľom, si možno len ťažko predstaviť.

Zásadná otázka teda je, ako dlho sa bude ruská ekonomika z nových sankcií zotavovať a ako si s nimi poradí rubeľ. Situáciu môže ešte zhoršiť negatívny vývoj v ostatných rozvíjajúcich sa ekonomikách, napríklad súčasná kríza v Turecku.

Vyhliadky pre krajinu teda nie sú najlepšie a celkové zotavenie tejto ekonomiky môže trvať oveľa dlhšie ako niekoľko rokov, možno aj viac ako dekádu. Dá sa očakávať, že inflácia sa bude v nadchádzajúcich kvartáloch zvyšovať a to výrazne. Rusko teda v najbližšej dobe nečakajú najsvetlejšie zajtrajšky.

Autor článku je Tomáš Daňhel, analytik Saxo Bank 

01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 18:52:42 - Feat.: - Title: Ruská FSB zadržala štyroch ľudí za pomoc Kyjevu. Posielali peniaze ukrajinskej armáde 04 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:15