trhy, burza, akcieReuters
StoryEditor

Ronald Ižip: Totálna búrka

28.08.2018, 00:00
Bilióny globálneho dolárového dlhu spolu s nedostatkom dolárov hrozia zastavením globálneho obchodu s rizikom menových vojen a víziou ekonomickej depresie.

Rozpršalo sa a začal fúkať vietor, búrka však zatiaľ neprišla. Ak by sa ale objavila, môže byť totálna, tvrdí bazilejská Banka pre medzinárodné zúčtovanie (BIS), často označovaná ako banka centrálnych bánk.

Dôvod je jednoduchý. Pri pokračovaní globálneho protekcionizmu hrozí, že sa spoja finančné aj reálne riziká do jedného veľkého celku.

Bilióny globálneho dolárového dlhu spolu s nedostatkom dolárov hrozia zastavením globálneho obchodu s rizikom menových vojen a víziou ekonomickej depresie.

Od roku 2008 sa toho veľa nemenilo. Menový štandard založený na dolári – úverovej mene – stále dominuje svetovým financiám. Financovanie svetového obchodu dolárovými akreditívmi pochádza až na 80 percent od bánk mimo USA.

Tieto banky sa k dolárom dostávajú iba cez medzibankový trh (nie cez Fed), a pokiaľ vyschne prísun dolárov, stratí sa tým zdroj financovania medzinárodného obchodu. Presne to sa stalo na konci roka 2008, keď sa ukázalo, ako krehký tento systém je.

Protekcionizmus, najmä ten americký, môže tieto hrozby naplniť. Zavedenie ciel na importy spravia dve veci: zvýšia ceny v USA a znížia hodnotu zahraničnej meny.

Vyššia inflácia prinesie vyššie sadzby Fedu, čo spraví dolár atraktívnejším, a ten posilní. Na druhej strane obavy o spomalenie ekonomiky exportérskej krajiny bude znamenať oslabenie jej meny.

Americká administratíva to môže chápať ako manipuláciu zahraničnej meny. Presne v tomto duchu sa vyjadril aj Trump, ktorý povedal, že Čína aj Eurozóna manipulujú svoje meny, aby boli voči doláru konkurencieschopnejšie. Bola to reakcia na nedávne posilnenie dolára.

A tak posilnenie dolára a oslabenie zahraničných mien môže priniesť ďalšie protekcionistické kroky. To ešte viac zhorší situáciu. Dolár bude silnejší (vyšší kurz), drahší (vyššie sadzby) a menej dostupný (protekcionizmus). K tomu treba pripočítať obavy bánk a budúci vývoj, čo podobne ako na konci roka 2008 môže spôsobiť úplne zastavenie dolárových pôžičiek.

Avšak dolárové dlhy sú na nových historických maximách. Už teraz spomaľovanie globálnej ekonomiky spôsobuje problémy zombie firiem s prefinancovávaním sa dolármi. Ak by prišlo k problémom a financovanie dolárom sa zastavilo, kríza nebude mať ďaleko od tej spred dekády.

Aj keď momentálna situácia je najviac pesimistická za posledné dva roky, stále nie je tragická. Mnoho indikátorov ukazuje na narastanie problémov, no ich gradácia je iba postupná.

Všetci vedia, že sme v neskorej fáze obchodného cyklu a recesia je na obzore. No ak sa riziká protekcionizmu budú zvyšovať, príchod recesie sa zrýchli. To je pravdepodobne odkaz BIS.

Americké akcie (ťahané spätnými odkupmi veľkých korporácií) rastú na svoje historické maximá. Nasledovať ich je však podľa nášho názoru rovnako rizikové ako ich nákupy v roku 2007. Skutočnú situáciu na finančných trhov ukazujú (ako to vždy bolo) dlhopisy. Tie sú tým kľúčovým faktorom, ktorý musia investori sledovať.

Pokiaľ budú dlhopisy pokračovať vo svojom posilňovaní, bude to znamenie, že múdre peniaze smerujú do defenzívy. Málokto by kvôli pár percentám zisku riskoval desiatky percent možných strát svojho kapitálu. Defenzíva je s narastajúcimi rizikami najlepšou investičnou stratégiou.

01 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 02 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 03 - Modified: 2024-03-15 14:55:42 - Feat.: - Title: Čo je novou doktrínou americkej obchodnej politiky 04 - Modified: 2024-01-11 12:39:47 - Feat.: - Title: Globálny obchod zaznamenal mierny pokles, ovplyvnili ho útoky v Červenom mori 05 - Modified: 2023-12-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Zloduch alebo obeť? Huawei sa ocitol v pasci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:59