euro, peniazeReuters
StoryEditor

Pozitívne inflačné čísla posilnili kurz eura

17.09.2018, 11:41
Draghi podľa očakávaní znížil projekcie rastu ekonomík EU na 1,9 percenta v nasledujúcom roku z 2,1 percenta v poslednom odhade.

Európska centrálna banka vo štvrtok podľa očakávaní ponechala monetárnu politiku nezmenenú. Hlavná úroková sadzba zostala na nule, pričom depozitná sadzba bola ponechaná na -0.4 percenta.

Mario Draghi zároveň potvrdil, že od septembra sa mesačný nákup dlhopisov zníži na 15 miliárd eur a úplne skončí koncom roka 2018. V platnosti ostal aj terajší forward guidance, to znamená, že ECB stále chce zvyšovať sadzby až po lete 2019.

Vzhľadom na to, že z pôvodného rozhodnutia o úrokových sadzbách sa – ako zvyčajne - trh nič nové nedozvedel, sa pozornosť presunula na tlačovú konferenciu. Draghi podľa očakávaní znížil projekcie rastu ekonomík EU na 1,9 percenta v nasledujúcom roku z 2,1 percenta v poslednom odhade.

Avšak zároveň dodal, že ekonomické momentum je veľmi silné a malo by prebiť potenciálne riziká z protekcionistických opatrení, čiže z obchodnej vojny. Podľa centrálnej banky bude pokračovať aktuálny rast aj naďalej a nahor ho potiahne hlavne silný trh práce a rast miezd.

Následne sa Mario Draghi povenoval aj inflácii a spomenul, že ECB očakáva silnejší nárast jadrovej inflácie v nasledujúcom období. Jadrová inflácia, teda rast cien očistený o potraviny a energie, doteraz výrazne zaostával za klasickým CPI. Trh jeho slová zobral veľmi pozitívne.

Po týchto slovách vyštartoval kurz EUR/USD nahor o 80 pipsov. Investori očakávajú, že pokiaľ bude inflácia vyššia, ECB začne rýchlejšie zvyšovať sadzby, aj keď to skôr vyzerá na to, že ECB pôjde slimačím tempom a bude napodobňovať anglickú centrálnu banku, ktorá zvyšuje raz ročne.

Na otázku o politickej nestabilite v Taliansku odpovedal Draghi neutrálne, že ECB musí počkať, ako sa situácia vyvinie, ale že verí, že Taliansko dodrží rozpočtovú zodpovednosť a problémy sa neobjavia aj v iných európskych krajinách.

Zaujímavé však bude sledovať, ako sa trh prispôsobí od nového roka, keď skončí kvantitatívne uvoľňovanie a, hlavne, aký dopad to bude mať na výnosy problémových krajín v EU.

Nárastu kurzu EUR/USD v popoludňajších hodinách pomohli aj slabšie čísla CPI inflácie z USA. Tie vyšli pod odhadmi, rovnako ako PPI indexy v stredu. Ročná inflácia spomalila na 2,7 percenta z posledného čísla 2,9 percenta, pričom jadrová inflácia si tiež pohoršila na 2,2 percenta z 2,4 percenta v júli. Investori tak zatvorili časť krátkych pozícií na páre a euro sa mohlo pobrať smerom nahor.

01 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 02 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 03 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne 04 - Modified: 2024-04-12 13:46:32 - Feat.: - Title: Prvé zníženie sadzieb Európskej centrálnej banky sa očakáva v júni. Postupovať bude opatrne, vraví analytik 05 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:41