Reuters
StoryEditor

Trhy paradoxne privítali novú vlnu obchodnej vojny a neohrozene rastú

21.09.2018, 00:00
Ak trhy „veselo rastú“ po oznámení nových ciel, je otázne, čo by akcie robili, keby sa USA a Čína dohodli, že nakoniec žiadne clá nebudú.

Netrvalo to dlho a Čína odpovedala na poslednú vlnu ciel, ktoré uvalili Spojené štáty na dovoz čínskych produktov. Ríša stredu oznámila zavedenie taríf na import amerických výrobkov v hodnote 60 miliárd dolárov, ktoré vstúpia do platnosti 24. septembra. Jedná sa pritom o široký rozsah tovarov od potravín až po textílie.

Toto oznámenie prišlo v utorok popoludní. Pritom len deň predtým oznámil Donald Trump zavedenie nových ciel na čínsky import v hodnote 200 miliárd dolárov, ktoré začnú platiť k rovnakému dátumu.

Úvodná colná sadzba bude predstavovať desať percent, pričom od Nového roka sa zvýši až na 25 percnet. Trump zároveň Čínu varoval, že pokiaľ bude odpovedať uvedením nových ciel (čo sa stalo ani nie 24 hodín po jeho kroku), uvalí Amerika clo na ďalšie produkty v objeme 270 miliárd dolárov.

Čínske clá sú v porovnaní s americkými o dosť nižšie – začínajú na päť percent a končia na desať percent v závislosti od kategórie produktov. Krajina draka navyše komentovala situáciu slovami, že je stále ochotná rokovať o nových obchodných dohodách.

Ak by USA zaviedli aj tretiu vlnu taríf a ciel, efektívne by tak zdanili komplet celý čínsky import, ktorý v minulom roku dosiahol 505 miliárd dolárov. Následne by Trumpovi zostávali v zásobe už len zvyšovania percentuálnej hodnoty cla.

Nové clá a eskalácia obchodnej vojny však prijali trhy veľmi pozitívne. Dôvodom bola „slabá odpoveď“ z Číny, ktorá podľa investorov odpovedala veľmi nedostatočne. Všetky indexy tak po úvodnom prepade išli počas poobedného obchodovania nahor o pol percenta. Sentiment bol pozitívny, pretože klesaj aj japonský jen, americké dlhopisy a zlato.

Ak trhy „veselo rastú“ po oznámení nových ciel, je otázne, čo by akcie robili, keby sa USA a Čína dohodli, že nakoniec žiadne clá nebudú.

Z vplyvných osobností varoval pred obchodnou vojnou napríklad aj Jack Ma, bývalý šéf čínskeho gigantu Alibaba. Ten tvrdí, že obchodná vojna medzi USA a Čínou môže trvať až 20 rokov a bude mať negatívny dopad na globálnu ekonomiku. Investori však ignorovali aj jeho varovanie a rastový trend pri amerických akciách môže ďalej nerušene pokračovať.

Autor článku je Peter Bukov, analytik TopForex

01 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 02 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 03 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 04 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 05 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:05