StoryEditor

Komentár HN: Menu šéfkuchára Fica

31.07.2006, 00:00

Robert Fico dal prvýkrát novej koalícii hlasnejšie najavo, kto je tu skutočným pánom. Vládny program, ktorého pracovnú verziu priniesol aj náš denník, premiér "prevetral" vlastnými pripomienkami a komentármi.
Predseda vlády pôvodný návrh programu pripomienkuje slovami ako "treba jasne povedať...", "nie je zrejmé...", "...nie je dostatočný", "je nemožné tento záväzok v určitej podobe obísť", či "nezodpovedá našim postojom". V komentároch, ktoré priniesli médiá, hovorí aj o vágnosti a kaučukovosti niektorých pasáží. Ficova domáca úloha pre svojich ministrov, ktorú nazval "podstatné pripomienky", je jasným signálom, podľa koho nôt sa bude hrať najbližšie štyri roky.
Ficovi nestačia všeobecné vládne záväzky, akokoľvek pragmaticky mohli byť myslené. Tým ľudia zväčša nerozumejú, a tu by riskoval, že skôr či neskôr by sa jeho voliči začali cítiť oklamaní. A už vôbec sa nemieni zmieriť s tým, že expertné tímy pri kreovaní programového vyhlásenia vlády "pozabudli" na niektoré predvolebné sľuby. Aj preto líder koalície žiadal do vládneho programu zapracovať aj to, na čo sociálni demokrati lákali ľudí pred voľbami. Milionárska daň, striktná formulácia o návrate vojakov z Iraku domov či čiastočné odškodnenie klientov skrachovaných nebankových subjektov. Tu Fico nezabúda pripomenúť, že "ide o 300-tisíc ľudí, ktorí v absolútnej väčšine podporovali súčasnú vládnu koalíciu".
Už v najbližších hodinách sa verejnosť oficiálne dozvie, aké "menu" jej Robert Fico chce servírovať najbližšie štyri roky. Premiérova spokojnosť po piatkovom stretnutí členov vlády naznačuje, že autoritatívny apel, ktorý vyslal svojim ministrom, zabral. Či vládne záväzky "prichutené" o Ficove pripomienky budú pre jednotlivé rezorty tvrdým orieškom, ukáže až prax. Opatrnejší prístup autorov pôvodného návrhu vládneho programu však naznačuje všeličo - najmä zvažovanie, ktoré zrejme viac zodpovedá reálnym možnostiam.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:41