Theresa MayováReuters
StoryEditor

Mayová sa s brexitom ocitá v „úzkej uličke”

05.10.2018, 13:38
Krajina má úniu opustiť už 29. marca 2019, a tak Mayovej nezostáva veľa času na hľadanie novej stratégie, ktorá by mohla byť prijateľná pre všetky strany.

Postavenie britskej premiérky Theresy Mayovej počas vyjednávaní podmienok brexitu je skutočne nezávideniahodné.

Napriek tomu, že sa odmieta vzdať svojej pozície pri rokovaní s Európskou úniou (EÚ), čoraz viac stráca pevnú pôdu pod nohami. Jej zámer zjednotiť spolustraníkov v otázke brexitu na aktuálnom zjazde Konzervatívnej strany v Birmighame zatiaľ zostáva bez pozitívnej odozvy.

Názory jednotlivých členov strany sú aj naďalej rozdelené a Mayová čelí tvrdému odporu svojho plánu vystúpenia z EÚ. Na „bojisku” sa tak ocitá bez podpory.

Bývalý britský minister zahraničných vecí Boris Johnson, ktorý je jedným z najväčších kritikov premiérky, si počas prejavu na zraze vôbec nedával servítku pred ústa. Vyjadril sa doslova, že nastal čas zahodiť dohodu z Chequers. Môžeme to považovať za signál z jeho strany, že prišiel čas nahradiť Mayovú na pozícii líderky konzervatívcov.

Bývalý šéf diplomacie vidí riešenie problému v tvrdom brexite a žiada odstrihnutie od úzkych väzieb s úniou. Lenže odporcovia tohto kroku chcú zachovanie spolupráce s EÚ a poukazujú na možné vážne hospodárske dôsledky pretrhnutia väzieb.

Mayovej plán z júla 2018 má byť kompromisom, ktorý zahŕňa zónu voľného obchodu a prijatie jednotných pravidiel pri výmene niektorých druhov tovaru medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou.

Nestretol sa však s pochopením stúpencov a odporcov tvrdého brexitu, ani lídrov krajín Európskej únie. Tí ho odmietli už na neformálnom summite koncom septembra v Salzburgu. Predseda Európskej rady Donald Tusk sa po skončení stretnutia vyjadril, že Mayovej plán „nebude fungovať" a mohol by podkopať jednotný trh, preto je potrebné ho prepracovať.

Krajina má úniu opustiť už 29. marca 2019, a tak Mayovej nezostáva veľa času na hľadanie novej stratégie, ktorá by mohla byť prijateľná pre všetky strany.

Zatiaľ sa situácia nemení. V minulosti Mayová hovorila, že na ťahu je EÚ a takisto spomínala, že už urobila maximum. V poslednom prejave nepriamo nevylúčila ďalšie ústupky, na čo libra zareagovala posilnením o takmer jedno percento.

Trhy dychtivo čakajú na akékoľvek signály, že Británia neodíde z EÚ neriadeným, tvrdým brexitom. Konečná dohoda a finálne rozuzlenie situácie by bolo víťazstvom pre obe strany a hospodárske straty by sa minimalizovali.

Autor článku je Patrik Mackových, analytik TopForex

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:39