StoryEditor

Pozri, čo a ako hovorí...

04.01.2006, 23:00
Prezident Slovenskej republiky a vatikánsky Svätý Otec majú zrejme iba málo spoločné, napriek tomu sa v posledných dňoch obaja stali terčom najrozličnejších útokov. Spája ich totiž jedno -- obaja prehovorili na verejnosti. Novoročný prejav slovenského prezidenta sa stal predmetom rozličných rozborov predovšetkým preto, že v ňom chýbal akýsi odraz všeobecného nadšenia, ktorý prezentuje vláda na čele s premiérom v súvislosti s uplynulým rokom.

Prezident Slovenskej republiky a vatikánsky Svätý Otec majú zrejme iba málo spoločného, napriek tomu sa v posledných dňoch obaja stali terčom útokov. Spája ich totiž jedno -- obaja prehovorili na verejnosti. Novoročný prejav slovenského prezidenta sa stal predmetom rozličných rozborov predovšetkým preto, že v ňom chýbal akýsi odraz všeobecného nadšenia, ktorý prezentuje vláda na čele s premiérom v súvislosti s uplynulým rokom. Priznám sa, že mne ako obyčajnému občanovi je bližší trochu kritickejší pohľad, pretože, ako napísal spisovateľ Umberto Eco: "Diabol nie je vládou hmoty, diabol je trúfalosť ducha, viera bez úsmevu, pravda, ktorú nikdy nezachvátia pochybnosti." A pochybnosti sú predsa jedným z motorov, ktorý by nás mal hnať vpred. Napokon, práve pochybnosti boli dôvodom nespokojnosti s povianočným vystúpením pápeža. Mnohí sa pýtajú, či nás Svätý Otec už nemá rád, keď vynechal požehnanie v slovenčine aj v češtine. Nikomu však neprekážalo, že v požehnaní Urbi et Orbi na sklonku minulého roku chýbala aj aramejčina, ktorá bola predsa rodnou rečou Ježiša Krista. Že by aj táto nebeská bytosť bola u pápeža v nemilosti? To sotva!

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:54