StoryEditor

Sme zodpovední

30.10.2006, 23:00

Rozhodnutia Protimonopolného úradu SR vyplývajú z dôkladných prešetrení, analýz trhu a zákonov, a nie z toho, "že sa niekto ráno zobudí a rozhodne sa nás pokutovať bez ohľadu na zákon a skutočnosť," ako uviedol v rozhovore pre Hospodárske noviny prezident Slovak Telekomu Miroslav Majoroš.

Úlohou Protimonopolného úradu SR je reagovať na porušenia zákona o ochrane hospodárskej súťaže, z čoho v konečnom dôsledku profituje spotrebiteľ a spoločnosť ako celok. Úrad nemôže len tak svojvoľne, ako pán Majoroš naznačil, rozhodovať a pokutovať. Vydaniu rozhodnutia predchádza šetrenie trhov, vyžiadanie informácií a ich analyzovanie. To všetko je procesne upravené v zákonoch.
Rýchlosť takýchto konaní vychádza nielen z ochoty dotyčných firiem spolupracovať, ale aj zo závažnosti dosahu na trh a s tým súvisiacim rozsahom skúmania. V žiadnom prípade sa však rozhodnutia nerobia "na kolene", a teda nijakým spôsobom nemôžu vychádzať z dobrého alebo zo zlého vyspania sa niekoho na úrade. Napríklad rozhodnutie o 80-miliónovej pokute sa preskúmavalo v rámci správnych konaní najprv prvostupňovou inštanciou od 10. 10. do 14. 12. 2005, čomu predchádzalo rozsiahle všeobecné prešetrovanie od 21. 1. do 10. 10. 2005. Druhostupňový (7-členný) orgán sa týmto prípadom zaoberal od 2. 1. do 8. 9. 2006. Teda viac pracovníkov sa viackrát vyspalo a zvažovalo, či došlo k porušeniu zákona. Z uvedených údajov je zrejmé, že sa úrad danému prípadu dôkladne venoval.

O tom, že úrad dôkladne vykonáva svoju činnosť, svedčí aj fakt, že za posledné tri roky má viac ako 90-percentnú úspešnosť na súdoch.

Pokutové rozhodnutia Protimonopolného úradu SR majú slúžiť aj ako prevencia, aby spoločnosti nekonali protisúťažne. Zdá sa však, že Slovak Telekom je práve tou firmou, ktorá opakovane zneužíva svoje silné postavenie na trhu. Ak vysvetlením nie je kalkulácia, že porušovanie sa jej aj tak oplatí, potom to svedčí o probléme s profesionalitou pracovníkov tejto spoločnosti. Je síce prirodzenou ľudskou vlastnosťou zbavovať sa zodpovednosti za svoje činy útočením na iných, no nie je to prospešné pre zlepšenie fungovania spoločnosti na trhu a voči iným účastníkom trhu.

Alexandra Bernáthová, hovorkyňa Protimonopolného úradu SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:42