Giuseppe ConteReuters
StoryEditor

Taliansko nemá žiadny plán B ako odpoveď na zamietnutie rozpočtu zo strany Európskej únie

24.10.2018, 00:00
Autor:
Adam HulinAdam Hulin
Taliansky premiér Giuseppe Conte trval na tom, že jeho vláda nemá pre rozpočet plán B. Európska únia požadovala bezprecedentné zmeny, ktoré by krajinu uviedli do súladu s pravidlami výdavkov určených EÚ.

Kým komisári Európskej Únie (ďalej len EÚ) diskutovali o porušeniach zmluvy zo strany Talianska na stretnutí v Štrasburgu, taliansky premiér Giuseppe Conte v rozhovore pre Bloomberg News povedal, že sa teší na to, ako im vysvetlí plán rozpočtu na rok 2019.

Poznamenal, že Taliansko má určitý priestor na vylepšenie aspektov plánu, ale nie na úpravu skutočných výdavkov.

O niekoľko hodín neskôr európsky úradník uviedol, že rozpočet bol oficiálne odmietnutý a výkonná rada EÚ žiada Taliansko, aby prevzalo rozpočet späť, zrevidovalo ho a opätovne predložilo svoj návrh. Je to prvýkrát, čo EÚ vzniesla takúto požiadavku voči členskému štátu.

"Neexistuje žiadny plán B," povedal Conte v utorok. "Povedal som, že deficit vo výške 2,4 percenta hrubého domáceho produktu je limit. Môžem povedať, že to teda bude náš strop," dodal.

Talianska vláda je kvôli týmto rozhodnutiam na kolíznom kurze s EÚ, pretože jej výdavkové ciele ďaleko presahujú stanovené hranice.

Samozrejme aj finančné trhy reagovali na talianske porušenie pravidiel EÚ. Výnos talianskych dlhopisov vzrástol za posledný mesiac o viac ako pol percenta po tom, čo talianska vláda avizovala prehĺbenie rozpočtového deficitu.

Rozpätie výnosov talianskych a nemeckých dlhopisov sa včera po zamietnutí EÚ zvýšilo o päť bázických bodov na aktuálnych 309 bázických bodov. Avšak odmietnutie zo strany EÚ sa dá považovať za dobrú správu pre investorov, nakoľko odzrkadľuje myšlienky predstaviteľov jednotlivých štátov rovnako ako aj poučenie z gréckej dlhovej krízy.

"Ak chceme, sme pripravení výdavky zredukovať, aby sme v prípade potreby mohli vykonať ich revíziu," povedal Conte. '

"Musíte zvážiť, že nie sme hazardní hráči, ktorí sledujú budúcnosť našich detí na rulete. Ekonomický rast je najlepším spôsobom, ako nás vytiahnuť z dlhovej pasce," priblížil.

Zatiaľ čo akékoľvek skutočné sankcie EÚ proti Taliansku sú stále nepravdepodobné a nebudú platiť mesiace, odmietnutie rozpočtu krajiny by mohlo narušiť vládnu koalíciu, v ktorej Conte stojí ako sprostredkovateľ medzi silnými zástupcami šéfov politických strán Mattea Salviniho zo Severnej Ligy a Luigiom Di Maio z Hnutia piatich hviezd.

Keďže EÚ odmietla taliansky rozpočet, krajina bude mať tri týždne na to, aby zrevidovala svoje výdavkové plány a opätovne ich predložila na preskúmanie.

Treba však dodať, že komisia nemá právomoc rozhodovať o rozpočtoch členských štátov, avšak vlády sa v minulosti snažili vyhnúť oficiálnemu napomenutiu z dôvodu možných dopadov na trh a ekonomiku štátu.

Autor článku je Adam Hulin, analytik TeleTrade

01 - Modified: 2024-04-26 15:55:05 - Feat.: - Title: Novinári talianskej verejnoprávnej RAI vstúpia do štrajku pre zásahy vlády 02 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 03 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 04 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 05 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:49