StoryEditor

FED opäť spomaľuje trh s nehnuteľnosťami. Hrozí prasknutie ďalšej bubliny?

Slabšie predaje domov živia obavy o dopady vyššieho úročenia v USA, ktoré sa spolu s obavami o dopady obchodných vojen a obavami o ďalší vývoj v Taliansku, starajú o negatívnu náladu na trhoch.

Ako jeden z dôvodov minulotýždňových výpredajov na akciách sa spomínajú horšie čísla z amerického trhu s bývaním.

Predaje nových domov boli o 12 percent nižšie než sa čakalo, navyše došlo aj k výrazne negatívnej revízii čísla spred mesiaca.

Slabšie predaje domov živia obavy o dopady vyššieho úročenia v USA, ktoré sa spolu s obavami o dopady obchodných vojen a obavami o ďalší vývoj v Taliansku, starajú o negatívnu náladu na trhoch.

Pozrime sa podrobnejšie na americký trh s bývaním. Ten podľa väčšiny ukazovateľov oslabuje. 

Primárnym dôvodom tohto ochladzovania je uťahovanie FEDu, ktoré sa postupne premieta aj do hypotekárnych sadzieb. Priemerná sadzba na 30-ročné hypotéky vyskočila za posledné dva mesiace zo 4,4 percenta na 4,75 percenta.

Vývoj 30-ročnej hypotekárnej sadzby v USA

​Vyššie úročenie spomaľuje predaje domov. Nielen na primárnom, ale aj na sekundárnom trhu. Na primárnom trhu (nové domy), sú aktuálne predaje  najnižšie od konca roka 2016, na sekundárnom dokonca od roku 2015. Vzhľadom na to, ako hypotekárne sadzby poskočili, tak je reálne, že predaje spomalia ešte viac.

Anualizované predaje domov na primárnom (žltá) a sekundárnom (biela) trhu

​Nižší dopyt má negatívny dopad na ceny. Všetky indexy medziročnej zmeny cien domov ukazujú spomalenie. Stále sú však v solídnom pluse.

Vývoj medziročnej zmeny ceny domov podľa Case-Shillerovho indexu (žltá), FHFA indexu (biela) a podľa Census Bureau na sekundárnom trhu (zelená)

​Ďalšie indikátory spomaľujú tiež, avšak len miernym tempom. Nové stavebné povolenia aj začaté stavby domov sú na úrovniach z konca roku 2017. Podobne je tom aj index dôvery stavebníkov. Ten je síce nižší ako na prelome rokov, kedy sa dostal na 20-ročné maximá, v porovnaní s poslednými kvartálmi je však dôvera stavebníkov stále vysoko nadpriemerná.

Vývoj NAHB indexu dôvery staviteľov domov

​Vyššie sadzby teda prinášajú o niečo slabšiu aktivitu na trhu s bývaním, než na akú bola ekonomika zvyknutá od roku 2016. Do určitej miery to spomalí rast HDP (primárne skrz nižšie investície do nehnuteľností, ako to ukázali aj piatkové dáta za tretí kvartál). A tento vývoj by mohol pokračovať minimálne niekoľko mesiacov. Hrozí teda americkej ekonomike kolaps na trhu s bývaním ako v polovici minulej dekády?

S najväčšou pravdepodobnosťou nie. Podiel hypotekárneho dlhu v americkej ekonomike k HDP klesol v druhom kvartáli na 50%, čo predstavuje najnižšiu úroveň od roku 2001. Pred krízou bol nad 70% a na rozdiel od dneška zaznamenával rastúci trend.

Navyše, celkové náklady na obsluhu hypotekárneho dlhu v ekonomike sú vďaka nižšiemu hypotekárnemu dlhu k HDP a historicky stále nízkym sadzbám o 40% nižšie ako pred predkrízovým kolapsom cien nehnuteľností a sú najnižšie od 70-tych rokov.  Podobne sú na tom aj ďalšie ukazovatele dostupnosti bývania.

Vývoj hypotekárneho dlhu k HDP v USA

​Podstatne väčšie riziko vidíme na strane inflácie. V septembri spomalil medziročný rast cien bývania (vrátane výbavy domácností a ďalších jadrových výdavkov na domácnosť) v meraní inflácie z 2,9 percenta na 2,7 percenta, čo predstavuje najnižšiu úroveň za posledné dva roky.

Bývanie má na jadrovej inflácii podiel viac ako 53 percenta, čiže je s odstupom jeho najvýznamnejšou zložkou. Pokiaľ by teda trend spomaľovania rastu cien bývania pokračoval, čo je reálne, tak by sa inflačné tlaky  v ekonomike znížili. Nižšia jadrová inflácia môže následne spomaliť tempo zvyšovania sadzieb FEDu, čo by malo negatívny dopad na dolár.

Ešte je predčasné vyvodzovať závery, je potrebné počkať si na to, či bude trend pokračovať. Každopádne, pokračovanie spomaľovania na trhu s bývaním, predovšetkým čo sa táka cien, má potenciál zhoršiť aktuálne pozitívny fundament na USD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:56