StoryEditor

USA už dodávajú na trh viac ropy ako Rusko

02.11.2018, 09:07
Autor:
Ole HansenOle Hansen
Americká produkcia tak medziročne vzrástla o neuveriteľných 2,1 milióna barelov denne, čím prekonala Rusko.

Cena ropy klesá, a to aj napriek tomu, že sentiment pri ostatných druhoch aktív sa zlepšuje - akcie sa zotavili a dolár oslabuje.

Cena ropy WTI teraz testuje hranicu 65 dolárov za barel. Brent už prelomil hranicu odporu 75 dolárov a snaží sa pokoriť 74 dolárov. Dôvodom je negatívna reakcia trhov na včerajšie správy Úradu pre energetické informácie EIA, ktoré hovoria, že produkcia ropy v USA v auguste stúpla o 3,8 percenta, čím dosiahla nový rekord - 11,3 miliónov barelov denne.

Americká produkcia tak medziročne vzrástla o neuveriteľných 2,1 milióna barelov denne, čím prekonala Rusko, ktoré tiež produkuje na vrcholných úrovniach – v auguste 11,2 milióna barelov denne, čo je post sovietsky rekord.

No ak by to nestačilo, aj OPEC zverejnil údaje o svojej mesačnej ťažbe. Podľa nich sa produkcia krajín združených v tejto organizácií dostala na najvyššiu úroveň od roku 2016, a to aj napriek sankciám na Irán.

India a Južná Kórea budú mať možnosť dovážať ropu z Iránu aj po nástupe sankcií, čo obmedzí dopad amerického zákazu exportu ropy z tejto krajiny.

Ropa WTI teraz hľadá podporu na úrovni 64 dolárov za barel. Prielom pod ňu by predstavoval hrozbu ďalšej a hlbšej korekcie. Ropa Brent už klesla pod 75 dolárov, ďalšou úrovňou odporu je 200 dňový kĺzavý priemer – 74 dolárov.

Saxo bank

Na trh s ropou teraz pôsobí množstvo faktorov. Odhad jej ceny do konca roka je preto veľmi náročný. V tejto chvíli ešte stále nevieme, aký skutočný dopad budú mať sankcie USA voči Iránu, a teda, či pôjde o zníženie produkcie o pol milióna barelov denne alebo o dva milióny. To určí, či sa cena ropy ku koncu roka priblíži skôr 70tim alebo sto dolárom za barel.

Negatívny vplyv, ešte donedávna rastúcich, cien ropy zatiaľ vyhliadky na ekonomiku v budúcom roku neovplyvnil, no nie je pochýb, že skôr či neskôr by k tomu došlo. Nasledujúca tabuľka ukazuje, o koľko vzrástla cena ropy Brent za posledný rok v ich lokálnych menách. Aktuálny pokles cien teda znamená pre tieto krajiny značnú úľavu.

Bloomberg, Saxo bank

India, ktorá má šancu predstihnúť Čínu, a stať sa krajinou s najväčším rastom dopytu, zažíva situáciu, kedy sa cena ropy Brent v rupiách vrátila na úroveň z rokov 2011 až 2014. Ropa však vtedy stále okolo 110 dolárov, teda o 33 percent viac ako dnes. Možný nárast ceny nad 90 dolárov, ktorý časť analytikov očakáva, by rozpad tamojšieho dopytu len urýchlil.

Myslíme si, že vzhľadom na negatívny vplyv silného dolára, zvyšovanie amerických sadzieb a obchodných vojen nie je globálna ekonomika na rast cien ropy pripravená. Hoci americký minister pre energetiku poprel, že by krajina mala otvoriť strategické ropné zásoby, Donald Trump isto nie je nadšený vyhliadkou, že by domáce ceny benzínu mali v polovici jeho funkčného obdobia oproti novembru 2016 vzrásť o celú jednu tretinu.

Vzhľadom na to, že bežné mechanizmy na trhu s ropou založené na ponuke a dopyte boli nahradené politickými tlakmi, nebudeme pre vývoj ceny do konca roka vydávať žiadnu predpoveď. Faktom je, že ropný trh vždy najprv reaguje a až potom sa pýta.

Faktory pôsobiace na trh s ropou

Rast Pokles
Geopolitická nestabilita a sankcie znížili dodávky viac, než sa čakalo. Obchodné vojny a spomalenie ekonomík rozvíjajúcich sa trhov znižujú vyhliadky na rast dopytu.
Produkcia bridlicovej ropy spomaľuje kvôli rastúci nákladom a problémom v dodávateľských reťazcoch Dolár naďalej stúpa, zatiaľ čo globálny rast spomaľuje a obchodné clá začínajú pôsobiť
Ochrana pred infláciou vyvolali dopyt investorov Rast dodávok z krajín mimo OPEC, ako Kanady, Brazílie a Kazachstanu
Dolár sa opäť oslabuje

Autor článku je Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku 03 - Modified: 2024-03-18 15:23:57 - Feat.: - Title: Slovensko sa po facke od investorov opäť vydalo na finančné trhy. Požičali sme si drahšie ako Grécko 04 - Modified: 2024-03-08 11:32:23 - Feat.: - Title: Ako zarobiť stámilióny na burze? Šancu majú aj bežní Slováci, v kurze je veriť Amerike 05 - Modified: 2024-03-01 07:06:29 - Feat.: - Title: Rekordný bitcoin ukazuje, kam sa rúti svet. No je tu aj varovný signál – zavládla extrémna chamtivosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:22