StoryEditor

Siderit a tí druhí

10.01.2007, 23:00

Vláda včera prijala precedens. Súkromnej firme sa rozhodla dať peniaze na vyriešenie finančných ťažkostí. Pod pláštikom sociálnosti sa však skrýva zhubný krok.
Peniaze síce Sideritu v terajšej zlej ekonomickej situácii pomôžu, otázne však je, či i dlhodobo. Firma totiž už niekoľko rokov prešľapuje na mieste z objektívnych dôvodov. Je vo fachu unikátom. Rudu s chudobným obsahom železa ťaží hlboko pod zemou a aby ju mohla zhodnotiť, musí ju nesmierne náročne upravovať. Výsledkom je drahý produkt, ktorý v posledných rokoch ešte viac predražujú energie. Aby bol lacnejší, musel by sa stať zázrak. Plyn a elektrina nezlacnejú, v rude nebude viac železa. Drasticky zredukovať náklady nedokáže ani plánovaná investícia za viac ako tristopäťdesiat miliónov korún. To by muselo ísť o revolučnú zmenu technológie a taká, s výnimkou laboratórnych pokusov, reálne zatiaľ neexistuje.
Garancie úspor s premietnutím do budúcej prosperity podniku sú najdôležitejším, no zároveň i najslabším miestom investičného projektu Sideritu. Ak usporí desatinu terajších nákladov, bude to stačiť? Alebo sa o päť či desať rokov firma ocitne na začiatku a štát jej dá peniaze znova? Nikto to nevie a nehovoria o tom ani materiály, podľa ktorých rozhodovala vláda.
Prežívanie Sideritu na hranici rentability je dávno známe. Rovnako i volanie jeho predchádzajúcich i terajších vlastníkov po štátnej pomoci.
Argumenty o stovkách baníkov bez práce, sociálnej ťažbe či podpore využívania domácej suroviny si vypočuli už viaceré vlády. Na škodu veci však ani jedna z nich nebola schopná prijať dlhodobé riešenie. Také, ktoré by pre baníkov a ich rodiny bolo adekvátnou existenčnou náhradou. O nezvládnutí tejto úlohy štátom hovorí nakoniec celý proces útlmu rudného baníctva, v ktorom stratili prácu tisícky ľudí a mnohí si ju dodnes nenašli.
Aj to terajšie rozhodnutie vlády je len ad hoc riešením, ako výsledok lobizmu. Deformuje celé podnikateľské prostredie a neprináša systémové pravidlá ani do ťažbového biznisu, ani do budúcnosti využívania domácich zdrojov nerastov.
Vulgárne povedané, odteraz každý podnikateľ, ktorý nebude schopný vyrábať so ziskom, môže požiadať vládu o peniaze. A bude len na ňom, do akých argumentov to zabalí a či mu to prejde.

Alexander Buzinkay, redaktor Podnikov a trhov, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-04-22 05:56:13 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:48