Podľa šéfa Európskej centrálnej banky Maria Draghiho nepatrí kurz eura medzi ciele menovej politiky.Reuters
StoryEditor

Draghi varuje pred obchodnými vojnami. V otázke pokračovania ekonomického rastu ostáva optimistom

13.11.2018, 09:51
Obchodná vojna alebo “protekcionistické opatrenia” môžu spočiatku spôsobiť iba nízky dopad, no v celkovom dôsledku sa zvyšuje napätie v oblasti dôvery medzi ekonomickými veľmocami.

Na poslednom zasadnutí Európskej centrálnej banky (ECB) jej prezident Mario Draghi otvorene diskutoval s reprezentantmi írskej vlády v Dubline o monetárnej politike a jej úlohách v oblasti dohľadu.

Prezident ECB sa netajil optimizmom ohľadom výhľadom eurozóny. “Desať rokov po začiatku globálnej finančnej krízy eurozóna dosahuje dobré výsledky. V súčasnosti sme zaznamenali 22 po sebe idúcich kvartálov hospodárskeho rastu, pričom sa vytvorilo viac ako 9 miliónov pracovných miest a miera nezamestnanosti klesla na 8,1 percenta, čo predstavuje najnižšiu percentuálnu úroveň od novembra 2008.”

Samozrejme, stretnutie bolo aj o problémoch. Írsko síce zaznamenalo pomerne vysokú hospodársku expanziu najmä v posledných rokoch a hospodársky rast tejto krajiny patrí medzi najrýchlejšie z krajín eurozóny, netreba však zabúdať, že Írsko sa stále nachádza v “nepopulárnom” rebríčku krajín PIIGS s vysokým súkromným dlhom.

Napriek niektorým dátam, ktoré nevyzerajú tak pozitívne, ako sa očakávalo, eurozóna a Írsko by mali podľa Draghiho pokračovať v ekonomickom raste a postupne dospieť aj k inflačnému cieľu tesne pod dve percentá v strednodobom horizonte.

Prezident ECB takisto spomenul, že aj keď riziká spojené s perspektívou rastu eurozóny možno považovať za celkovo vyvážané, riziká spojené s protekcionizmom, zraniteľnosť na rozvíjajúcich sa trhoch a volatilita na kapitálových trhoch sú naďalej veľmi významné.

Obchodná vojna alebo “protekcionistické opatrenia” môžu spočiatku spôsobiť iba nízky dopad, no v celkovom dôsledku sa zvyšuje napätie v oblasti dôvery medzi ekonomickými veľmocami.

Hlavná postava v bankovom sektore takisto apelovala na jednotný bankový trh a na posilnenie regulácie v bankovom sektore. Na záver spomenul, že podľa Eurobarometra, 77 percent občanov eurozóny podporuje euro a hovorí, že projekt a členstvo v EÚ je dobrá vec.

Kľúčové úrokové miery sa od roku 2009 nachádzajú na najnižších úrovniach. Draghi naznačil, že zvyšovať by sa mali v druhej polovici 2019. Je však otázne, komu táto politika vyhovuje.

Reálne to sú najviac zadlžené ekonomiky (Grécko, Taliansko), pre ktoré je euro príliš silné. Aj keď možno vidieť zmeny v gréckej ekonomike, netreba zabúdať, že tieto krajiny sú zadlžené na niekoľko desiatok rokov dopredu a predstavujú riziko v budúcnosti.

Pokiaľ sa na situáciu pozrieme z hľadiska Slovenska, ovplyvňuje do značnej miery aj nás. Dlhodobé nízke úrokové sadzby sú jednou z hlavných príčin, prečo cena nehnuteľností za posledné roky rýchlo rastie. Tým, že sa nachádzame v dobe “lacných peňazí”, u nás jednoducho prekvitá bublina s nehnuteľnosťami, aj keď ich cena je mnohokrát prestrelená.

Autor článku je Patrik Mackových, analytik TopForex

01 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady 05 - Modified: 2024-04-19 12:45:24 - Feat.: - Title: Slovákom rastú zisky z realít. No po kríze vymenili reálny biznis s bytmi za virtuálny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:16