ropa, ťažba ropyReuters
StoryEditor

Dopyt po rope podľa OPEC-u klesá. Mohlo by to znamenať nižšie ceny?

13.11.2018, 23:00
Autor:
Adam HulinAdam Hulin
Podľa oficiálnej predpovede zostavenej analytikmi OPEC-u by celosvetový záujem o ropu poskytovanú OPEC-om v budúcom roku mal byť približne 31,5 milióna barelov denne. To je o 500 tisíc barelov ropy menej, než uvádza predpoveď spred dvoch mesiacov a asi o 1,4 milióna menej ako je súčasná produkcia.

Podľa jednoduchého zákona dopytu a ponuky, ktorý sa učí ešte na stredných školách by zníženie dopytu malo automaticky viesť ku nižšej cene. Tomuto scenáru sa však OPEC a jeho spojenci budú snažiť vyhnúť znížením objemu produkcie (ponuky), čo ponechá ceny na podobnej úrovni ako doteraz.

Americký prezident Donald Trump sa ku plánovanému zníženiu produkcie OPEC-u vyjadril: "Dúfajme, že Saudská Arábia a OPEC nebudú znižovať produkciu ropy. Ceny ropy by mali byť oveľa nižšie na základe ponuky!"

Avšak čísla uverejnené v mesačnej správe OPECu zdôrazňujú, prečo Saudská Arábia a niektorí ďalší členovia kartelu hovoria o opätovnom znižovaní produkcie. Tieto údaje by mohli posilniť ich názor výrazného zníženia ponuky pred kľúčovým stretnutím v budúcom mesiaci vo Viedni.

Generálny tajomník OPEC-u Mohammad Barkindo v pondelok uviedol, že oživenie dodávok z krajín mimo OPEC-u sa začalo považovať za alarmujúce a dodal, že je potrebné, aby sa kartel a jeho spojenci dohodli na znížení o jeden milión barelov denne na stretnutí, ktoré sa uskutoční ďalší mesiac.

Počas tohto víkendu nebolo prijaté žiadne rozhodnutie znížiť ponuku, avšak správa, ktorá bola počas neho vypracovaná pravdepodobne zoskupí názory všetkých členov v rámci skupiny, čo povedie ku zníženiu produkcie.

Produkcia OPECu sa v októbri zvýšila o 127 tisíc barelov denne, podľa odhadov vypracovaných skupinou. Najväčší nárast bol zaznamenaný v Spojených arabských emirátoch a v Saudskej Arábii, zatiaľ čo dodávky v Iráne naďalej klesali.

Avšak podľa OPEC-u "Aj napriek tomu, že na trhu s ropou sme doteraz videli rovnováhu, predpovede rastu dodávok mimo OPEC-u v roku 2019 naznačujú, že vyššie objemy produkcie prekonávajú expanzia svetového dopytu po rope, čo vedie k rozšíreniu nadmernej ponuky na trhu."

Zároveň sa celosvetová prognóza rastu dopytu po rope znížila o 70 tisíc barelov denne, nakoľko pokračujú debaty o zdraví rozvíjajúcich sa trhových ekonomík.

Regióny, ktoré nie sú členmi OECD čelia "ekonomickým úpravám" a taktiež stále existujú nejasnosti o celkovom zdraví globálnej ekonomiky.

Autor článku je Adam Hulin, analytik Teletrade

01 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 02 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 05 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:30