Reuters
StoryEditor

Striebro: dlho zaznávaná komodita, ktorej svitá na lepšie časy?

22.11.2018, 23:00
Aktuálny vývoj globálnej ekonomiky a očakávaný vyšší dopyt kvôli niektorým technológiám nahrávajú po rokoch zotaveniu cien striebra z dnešných nízkych úrovní.

Dnes sa totiž striebro obchoduje  v rozpätí 14 – 14,8 dolárov/uncu, pričom náklady na ťažbu predstavujú 9 až 15 dolárov v  závislosti od dostupnosti a náročnosti ťažby. To je dlhodobo neudržateľné.

Pokles ceny v minulých rokoch spôsobil nižší dopyt a zvyšovanie úrokových sadzieb Fedu. Tento scenár sa očakáva aj v blízkej budúcnosti: ďalšie zvyšovanie sadzieb pre cielené posilnenie dolára, čo bude tlačiť na oslabenie komodít.

Drahé kovy sú však bezpečným prístavom v situácii, keď majú ekonomiky najväčšiu expanziu za sebou a prehrievajú sa. To je presne dnešná situácia. Známky spomalenia vidíme v Nemecku, Turecku, ale aj v USA.

Na trhu je veľa negatívneho fundamentu – PIIGS krajiny v eurozóne, kvantitatívne uvoľňovanie, minimálne úrokové sadzby, možná obchodná vojna, atď. – preto sa čaká, že investori začnú silnejšie presúvať svoj kapitál z akciových trhov do „bezpečných“ prístavov s komoditami.

Zásoby striebra klesajú, priemyselný dopyt rastie

Skeptici hovoria, že striebro sa v minulosti veľa krát obchodovalo pod produkčnými nákladmi a „prežilo“. Dnes však  vidíme viacero signálov pre rast ceny strieborného kovu.

Napríklad produkcia striebra je najnižšia od roku 2012, zásoby sa znižujú a na scénu vstupuje vyšší dopyt technologických sektorov, napríklad fotovoltiky. Významný český investor v tomto segmente, Solek Group, sa cez svojho šéfa pre technológiu a inovácie Jaroslava Kříža vyjadril jasne: "Vzhľadom na celosvetový solárny boom odhadujeme medziročný nárast dopytu po paneloch v tomto roku o takmer 30 percent.“

Stav zásob striebra sa len medzi rokmi 2016 a 2017 zredukoval o 12 percent. Podobný pokles sa očakáva aj v tomto roku. Otázkou je, ako sa reálne vyvinie dopyt. Fakty dokladujú, že v rokoch 2016 aj 2017 dopyt klesal.

Nastane zmena?

Čo sa však zmenilo už minulý rok, je rast priemyselného fundamentu. Ten naisto potvrdia aj čísla v roku 2018. Ak dopyt ostane stabilný alebo jeho pokles bude menší ako pokles zásob, je to jasný signál k rastu ceny striebra.

Ak to zhrniem, je zásadné uvedomiť si, že striebro sa dnes obchoduje pod produkčnými nákladmi. Stav, pod ktorý sa podpísali dlhá expanzia a predchádzajúca istota na akciových trhoch, ešte môže trvať pár mesiacov, avšak v blízkej budúcnosti sa pravdepodobne zmení. Z tohto pohľadu ostáva diverzifikácia portfólia aj do striebra rozhodne za zváženie.

Autor článku je Patrik Mackových, analytik TopForex.

01 - Modified: 2024-03-18 23:02:11 - Feat.: - Title: Striebro nad zlato? Biely kov čaká na lesklejšie zajtrajšky, cenu potiahne nahor čoraz obľúbenejšie odvetvie 02 - Modified: 2024-02-07 16:04:02 - Feat.: - Title: Striebro čaká úspešný rok, tvrdia analytici. Jeho cena sa môže vyšplhať na 10-ročné maximum ​ 03 - Modified: 2024-02-05 11:57:50 - Feat.: - Title: Vojna v Gaze vytiahla zlato nahor. Ceny budú tento rok pokračovať v raste 04 - Modified: 2023-12-21 18:33:39 - Feat.: - Title: Pre vojnu na Blízkom východe zlato zažiarilo. O lesk a zisky však príde, teraz lákajú a zarábajú iné aktíva 05 - Modified: 2023-10-13 11:46:49 - Feat.: - Title: Silný dolár valcuje vo finančnom svete všetko, zlatu „pomohli“ až ničivé granáty s raketami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:04