akcie, trhyReuters
StoryEditor

Horšie ako kríza

26.11.2018, 23:00
Spoliehať sa na ekonomické predpovede je doslova samovražda.

O zhoršujúcich sa ekonomických dátach hovoríme už trištvrte roka. Ich vplyv na finančné trhy je síce oneskorený, no jednoznačný. Pre väčšinu investorov je spomaľovanie globálneho rastu iba sloganom, až kým nezistia silu toho procesu v praxi. A tak sa teraz mnohí začali pýtať, čo bude ďalej?

Recesia je pre veľkú väčšinu ekonómov stále v nedohľadne. A aj keď by náhodou prišla v roku 2020, bude iba mierna. Všetko je predsa po poslednej kríze opravené, nie?

Totálne zlyhanie

Spoliehať sa na ekonomické predpovede je doslova samovražda. Ekonóm Medzinárodného menového fondu Prakash Loungani štúdiom kríz v roku 2009 zistil, že recesia prebehla v 49 zo 77 krajín. No ani v jednej jedinej nedokázali ekonómovia túto recesiu predvídať ani rok pred jej príchodom, v apríli 2008. A to bola americká hypotekárna kríza už v plnom rozpuku.

Aby dostihli to, čo zameškali, v septembri 2008 predpovedali až 54 recesií - o päť viac ako sa v skutočnosti udialo. Ak ľudia rozmýšľajú stádovito, stádovito rozmýšľajú aj ekonómovia. Aby sa nedostali do problémov vlastnej dôveryhodnosti, typicky budú nasledovať konsenzus ostatných ekonómov, a samozrejme sa budú držať názoru centrálnej banky. Horšie však spraviť nemôžu.

Ešte v júni 2008, Fed tvrdil, že americká ekonomika sa možno ani nedostane do recesie. Ako hovorí Milton Friedman, centrálne banky majú skvelé PR – živia obrovskú masu ekonómov s cieľom prezentovať vývoj ekonomiky formou priaznivou pre seba. Peniazom však nerozumejú.

Chýbajúce peniaze

Keby centrálne banky peniazom rozumeli, s hrôzou by zistili, že už nie sú centrálne. Že peniaze sa už netvoria z rezerv komerčných bánk, tak ako pred polstoročím. Peniaze tvoria veľké banky ochotou a schopnosťou akceptovať riziko na svojich bilanciách. Je to kapacita veľkých bánk vytvárať deriváty, ktoré umožňujú ostatným rásť - to vytvára nové peniaze a poháňa dopredu globálny rast.

No, v roku 2008 sa tento mechanizmus tvorby peňazí pokazil. Pokusov o jeho opravu bolo niekoľko, no všetky zlyhali. Najmä preto, že svet je príliš zadlžený na to, aby sa zadlžoval ďalej. Všetky pokusy vytvárať nové peniaze skončili pre banky stratami. Deutsche bank je toto najlepším príkladom.

Žaba v hrnci

Aj keď je kríza bolestná, pre ekonomiku je dobrá. Vyčistí nerovnováhy, a ekonomika sa môže opäť prudko odraziť k väčšiemu rastu. Veľká kríza znamená veľkú nádej, že veci sa opravili.

Po roku 2008 však neprišiel žiadny veľký rast. Každý odraz je iba malý a krátky. Zloží sa pod svojou vlastnou váhou, tak ako v roku 2010, 2013 či 2017. Neprinesie nič iba ďalšie sklamané očakávania.

Či príde iba recesia alebo väčšia kríza nevie nikto. Predvídať vývoj tak komplexného systému, akým monetárny systém je, je nemožné. Nesnažme sa byť múdrejší, ako v skutočnosti sme. Sledujme radšej to, čo sa deje pred našimi očami. Svetová ekonomika nám hovorí jasne – svet spomaľuje.

A v tomto prípade treba vždy vlastniť americké doláre, ideálne americké vládne dlhopisy. A je úplne jedno, či príde menšia recesia alebo väčšia kríza. S nimi v portfóliu je investor pripravený na oboje. Filozofovať nad tým, akú formu naberie spomalenie sveta, môže prenechať ostatným.

01 - Modified: 2024-02-01 09:59:14 - Feat.: - Title: Štvrťročný zisk Deutsche Bank klesol o takmer tretinu, výsledky však prekonali očakávania analytikov 02 - Modified: 2023-11-13 15:58:45 - Feat.: - Title: V Nemecku chýba tovar v regáloch. Môže byť ešte horšie, varuje tamojší denník 03 - Modified: 2023-10-04 17:00:00 - Feat.: - Title: Florencia zakázala krátkodobé prenájmy v historickom centre, opozícia sa búri 04 - Modified: 2023-10-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Skôr únik z reality než dovolenka. Čínske turistické komandá sa snažia šetriť čas aj peniaze 05 - Modified: 2023-10-04 08:42:13 - Feat.: - Title: Nemcov desí chabá ekonomika aj migrácia. Zo zmätku ťaží silnejúca antisystémová strana
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:07