trhy, burza, akcieReuters
StoryEditor

Obchodovanie s dlhopismi uviazlo v „stredoveku“. Prečo je to tak?

27.11.2018, 17:00
Prístup k dlhopisom je najmä pre drobných investorov stále veľmi komplikovaný.

Obchodovania s dlhopismi sa zatiaľ nové technológie príliš nedotkli. Je šokujúce, že vo veku umelej inteligencie a automatizácie prebieha väčšina obchodov s nimi ešte stále manuálne, zvyčajne prostredníctvom telefónu.

Odráža sa to na vyššej cene, ako aj v nepružnej reakcii na zmeny trhu. V neposlednom rade je prístup k dlhopisom najmä pre drobných investorov stále veľmi komplikovaný. Obmedzuje sa preto väčšinou na veľké bankové domy, či fondy.

Ako je možné, že jedna z najtradičnejších foriem finančných investícií sa zasekla kdesi v temnom stredoveku a funguje len manuálne? A to aj napriek tomu, že existuje technológia, ktorú je možné aplikovať rôznymi spôsobmi a vďaka nej urobiť tento trh prístupnejší a lacnejší pre všetkých investorov, nielen pre profesionálov.

Pri manuálnom spracovaní trvá spracovanie obchodu prinajmenšom minúty, no často hodiny, či niekedy dokonca aj dni. Pri iných investičných triedach, napríklad akciách, sú to pritom desatiny sekúnd.

Prečo je to tak? Jedným z hlavných dôvodov je skutočnosť, že trh s dlhopismi je veľmi roztrieštený. Je oveľa menej centralizovaný než napríklad trh s akciami. Neexistuje jedno miesto pre obchodovanie s dlhopismi. Tvorba cien prebieha v nepriehľadnej džungli indikačných cien a s úplne odlišným obchodným správaním jednotlivých subjektov a trhov.

Navyše aj rozsah tohto trhu je v porovnaní s akciovými trhmi obrovský. Na svete existuje približne 43 tisíc akcií. Je to veľa, no nie je to nič v porovnaní s miliónmi dlhopisov, ktoré sú k dispozícií na celosvetovom trhu. Firma ako emitent môže vydať jedny akcie, no môže vydať desiatky typov dlhopisov s najrôznejšou splatnosťou, v rôznych menách, či s odlišným právnym rámcom. Každý z týchto dlhopisov môže mať odlišnú likviditu a zložitosť obchodovania.

Situácia sa však začína postupne meniť. Aj napriek zložitosti sa zdá, že éra, kedy bolo obchodovanie s dlhopismi výhradnou doménou niekoľkých vyvolených veľkých fondov, bánk a investorov, končí. Myslím si, že trh s dlhopismi je pripravený na digitálne inovácie a demokratizáciu.

Objavujú sa prvé digitálne riešenia. Kombinácia robotiky a konektivity nám umožňuje sprístupniť ponuku a vyrovnať podmienky medzi inštitúciami a súkromnými investormi.

Ideálne riešene je podľa mňa také, ktoré nevyžaduje zásah ľudského faktora. Takto dokáže efektívne prepojiť drobného investora s celým globálnym trhom dlhopisov. Každý príkaz ide do optimalizovanej aukcie obchodníkov. Technológia ju vyberá až zo 40 najväčších poskytovateľov likvidity. Takáto digitálna platforma dokáže ponúknuť obrovské výhody nielen v podobe vyššej rýchlosti transakcií ale aj lepších cien.

Máme už k dispozícií aj prvé výsledky. Dáta ukazujú, že digitálne obchodovanie s dlhopismi na našej digitálnej obchodnej platforme je rýchlejšie ako tradičný manuálny spôsob. Vykonanie transakcie a jej zaznamenanie na klientov účet nezaberie viac ako 41 sekúnd.

Okrem toho dochádza aj k úspore na poplatkoch. Takmer polovica obchodov uskutočnených k dnešnému dňu vykazuje v porovnaní s priemernou trhovou cenou zlacnenie o 0,10 percenta.

Prvé skúsenosti teda dokazujú, že digitálne platformy výrazne zvyšujú rýchlosť transakcií a znižujú ich cenu. Najdôležitejšie však je to, že drobní klienti získajú vďaka priamemu prepojeniu s distribútormi prístup k trhu, ktorý im bol doteraz nedostupný.

Hoci ešte ani zďaleka nemôžeme hovoriť o celom trhu, dlhopisy sa postupne stávajú štandardným nástrojom, ktorý si môžeme kúpiť v reálnom čase prostredníctvom mobilnej aplikácie. Ešte donedávna o tom investori mohli len snívať.

Autor článku je Simon Fasdal, dlhopisový stratég Saxo Bank

01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 03 - Modified: 2024-04-15 10:30:22 - Feat.: - Title: Slovensko si v aprílovej aukcii dlhopisov požičalo vyše 680 miliónov eur 04 - Modified: 2024-04-15 18:01:41 - Feat.: - Title: Slovensko si požičalo stámilióny. Investori vyslali prvý vážny signál, že náš dlh je rizikový 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:36