Reuters
StoryEditor

Naberie cena ropy iný smer? Poklesu ceny môže byť onedlho koniec

06.12.2018, 23:00
Dôvodom sú rokovania OPECu vrátane Saudskej Arábie, ku ktorým sa pripojilo aj Rusko, a to napriek tomu, že do kartelu oficiálne nepatrí.

Ropa je veľmi fundamentálne ovplyvniteľná komodita. V mesiacoch september-október sme videli jasný nárast jej ceny.

Hlavnou príčinou boli sankcie uvalené na Irán, resp. reakcie iránskych hlavných predstaviteľov. Tí spomínali, že kvôli sankciám ako formu odplaty znížia produkciu ropy a tým „umelo“ navýšia cenu, proti čomu bojoval americký prezident Donald Trump.

Paradoxne, americké sankcie sú platné od 5. novembra a napriek tomu sme svedkami pádu cien ropy.

Tento vývoj spôsobili viaceré udalosti. Najprv sa Saudská Arábia ponúkla, že môže čiastočne nahradiť výpadok ropnej produkcie Iránu, avšak nevykryje ho úplne. Saudi zvýšili ťažbu o jeden milión barelov denne a trh na to zareagoval logickým poklesom. Otázkou však ostáva, či sa vyhrážky Iránu podarilo reálne naplniť alebo nie.

Áno, istý výpadok na trhu existuje, ale z kapacitného hľadiska sa nepodarilo naplniť celú produkciu, od ktorej Irán plánoval upustiť. Zatiaľ to trh ignoruje.

Len počas včerajšieho dňa ropa Brent aj ropa WTI klesla o takmer päť percent, no počas obchodného dňa sa podarilo časť strát zmazať.

Dôvodom sú rokovania OPECu vrátane Saudskej Arábie, ku ktorým sa pripojilo aj Rusko, a to napriek tomu, že do kartelu oficiálne nepatrí. Predmetom týchto rokovaní je dohoda o znížení produkcie Saudskej Arábie a udalosti spojené s oficiálnym oznámením odchodu Kataru z OPECu k januáru 2019.

Saudský minister energetiky Chalíd al-Falih oznámil novinárom pred včerajším kritickým zatvoreným stretnutím ministrov vo Viedni, že OPEC a spojenci mimo kartelu vrátane Ruska stále pracujú na dosiahnutí dohody.

Falih uviedol, že hlavná preferencia Saudskej Arábie je dostatočne znížiť produkciu. A dodal, že redukcia o jeden milión barelov denne bude podľa neho primeraná. Zároveň sa zmienil, že k oficiálnej dohode zatiaľ nedošlo. Zníženie produkcie by tak mohlo byť menšie, ako trh predpokladá.

Pokiaľ bude dohoda na stole a produkcia sa skutočne zníži môže to znamenať, že ropa naberie iný smer. Zatiaľ sa o ďalších krokoch bude vyjednávať.

Autor článku je Patrik Mackových, analytik TopForex

01 - Modified: 2024-04-15 07:38:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy v pondelok ráno mierne klesli, držia sa však nedávneho päťmesačného maxima 02 - Modified: 2024-04-03 13:05:23 - Feat.: - Title: Aliancia OPEC+ svoju ťažobnú politiku nezmenila, dôvodom sú rastúce ceny ropy 03 - Modified: 2024-03-13 15:51:57 - Feat.: - Title: Ropa výrazne zdražuje. Za rastom cien stoja najmä útoky na ruské rafinérie a známky silného dopytu 04 - Modified: 2024-02-07 12:48:22 - Feat.: - Title: Rusko znížilo produkciu aj export ropy. Vývoz klesol o viac ako tri percentá 05 - Modified: 2024-02-01 19:05:50 - Feat.: - Title: Aliancia OPEC+ potvrdila svoju súčasnú stratégiu znižovania produkcie. Chce naštartovať ceny ropy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:00