trhy, burza, akcieReuters
StoryEditor

Akciovým trhom sa vyhnite. Príležitosť však ponúkajú rozvojové krajiny

08.01.2019, 14:38
Je pravou, že minulý rok bol oproti tomu predchádzajúcemu výrazne volatilný.

So zmenou paradigmy na finančných trhoch dostávam od investorov stále častejšie otázku, ako sa v tom prostredí zorientovať. Na aké trhy, a aké druhy aktív sa orientovať? Pokúsim sa tieto otázky teraz zodpovedať.

Je pravou, že minulý rok bol oproti tomu predchádzajúcemu výrazne volatilný. Očakávam však, že volatilita z trhov ani v tomto roku len tak neustúpi. Pri investorov zlá správa, pre obchodníkov to dáva viac a viac príležitostí špekulovať naprieč všetkými trhmi.

Najväčšiu perspektívu vidím na niektorých akciových trhoch, no aj komoditné trhy môžu ponúknuť zaujímavé príležitosti. Na nich je však potrebné počítať s vyšším rizikom. Konzervatívni investori si už tradične prídu na svoje na trhoch s dlhopismi.

Pri pohľade na akciové trhy musíme vidieť špecifiká súčasnej situácie. Všeobecne ako také už akciové trhy nie je bezpečných miestom pre obchodníkov. Už nejakú dobu rástli a riziko všeobecného poklesu tu vnímam vyššie, ako ďalší priestor pre rast.

Príležitosti však vidím na rozvojových trhoch. Aj napriek zrejmým, nielen politickým rizikám, sú tam akcie v porovnaní s vyspelými ekonomikami podhodnotené. Verím napríklad čínskym akciám. Z dlhodobého hľadiska je to pre mňa zaujímavá investícia.

Ohodnotenie európskych i amerických trhov je však stále pomerne vysoké. Akcie na nich robia zraniteľné aj politické riziká, ktorým sa tento rok, najmä v Európe, ale aj v USA, určite nevyhneme.

Z lokálneho pohľadu neočakávam v tomto roku výrazné nárasty stredoeurópskych akcií. Pre investorov však môžu byť naďalej atraktívne etablované dividendové tituly, napríklad z bankového sektora.

Svoju chvíľu slávy už majú nateraz za sebou kryptomeny. Nie som presvedčený, že by mali tento rok chytiť svoj druhý dych.

Auto článku je Tomáš Daňhel, analytik Saxo Bank

01 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 02 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 03 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 04 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 05 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:52