Príchod nového roka vítalo 1,5 miliardy Číňanov nielen v domácej krajine, ale aj v Londýne, New Yorku či Sydney.Reuters
StoryEditor

Čína pumpuje obrovské peniaze do ekonomiky. Tá však spomaľuje, ohrozuje ju aj rýchlo rastúci dlh

17.01.2019, 23:00
Čína si je vedomá toho, že aktuálne informácie o stave rastu jej ekonomiky nie sú práve najlepšie.

Druhej najväčšej ekonomike – Číne hrozí ďalšie spomalenie ekonomiky. Podľa najnovších informácií a analýzy ekonómov z Reuters má rast spomaliť na 6,3 percenta tento rok z pôvodných 6,6 percenta.

Niekde sa hovorí až o poklese na 6,5 percenta. V roku 2017 pritom Čína rástla tempom 6,9 percenta. Situáciu potvrdzuje aj Manufacturing PMI index tejto krajiny, ktorý klesol pod hodnotu 50. Pritom stav pod touto hodnotou signalizuje negatívny vývoj.

Čína si je vedomá toho, že aktuálne informácie o stave rastu jej ekonomiky nie sú práve najlepšie. Samozrejme, veľkú rolu v tomto smere má aj obchodná vojna s USA a všeobecne globálne spomalenie, s ktorým sa pomaly začína počítať do budúcna.

Keďže Čína sa situácii nechce len prizerať, napumpovala svoju ekonomiku ďalšími novými peniazmi. Konkrétne sa jedná o stimul, pri ktorom čínska centrálna banka PBOC „natlačí“ 560 miliárd juanov (83 miliárd dolárov) do finančného systému, aby zvládla situáciu vysokej likvidity. Jedná sa o vôbec najväčší stimul v histórii Číny.

Stimul prichádza v čase, keď firmy a aj bežní občania vyberajú z bánk množstvo peňazí. Dôvod je úplne prozaický a cyklický: obdobie platenia daní. Centrálna banka tak pomáha ostatným bankám znížiť náklady na financovanie nižšej likvidity.

PBOC pravidelne poskytuje bankám extra likviditu, aby sa vyhla kolapsu systému. 16. január môžeme v Číne tradične považovať za vrchol daňových platieb. Pred rokom táto forma podpory predstavovala 270 miliárd juanov.

Je vcelku problém, keď sa musí situácia s masívnym vyberaním hotovosti zachraňovať takýmto spôsobom. Vždy sa však nájde záchranné koleso, či už je to QE (kvantitatívne uvoľňovanie) alebo iný nástroj. To sa mimochodom nedeje len v Číne, ale aj u nás. Veď ECB skončila program QE po dlhých rokoch len nedávno, koncom decembra 2018.

Podobné kroky sa diali všade po svete, niekde ešte stále pokračujú. Bežného človeka pri tom logicky napadne, či by takto niekto zachránil jeho, ak by nesplácal hypotéku. Ale to je už iná téma.....

Skúsme teraz nechať rekordný stimul bokom a pozrime sa na vývoj dlhu a HDP. Áno, je super, že čínske HDP je pomerne vysoké a je tu predpoklad, že Čína sa napríklad o 10-20 rokov môže stať najväčšou ekonomikou na svete.

Treba však spomenúť jedno zásadné riziko. A nejde o obchodnú vojnu ani ekonomické spomalenie. Tým rizikom je dlh, ktorý rastie rýchlejšie než HDP za posledné roky. Rast HDP za posledné roky spomaľuje a očakáva sa, že tento trend bude pokračovať aj naďalej. Neradostný podiel vládneho dlhu Číny na HDP ukazuje priložený graf.

IMF

Veľké množstvo investícií si pýta svoju daň vo forme dlhu. Avšak podstatné je, že dlh dnes v Číne rastie príliš rýchlo a jedného dňa môže ohroziť nielen Čínu, ale v globále aj svetovú ekonomiku. Je síce pravda, že dnes je v porovnaní s Gréckom, Talianskom, ale aj USA pomerovo ešte nízky. Avšak rozhodne nie zanedbateľný.

Autor článku je Patrik Mackových, analytik TopForex

01 - Modified: 2024-04-16 16:22:50 - Feat.: - Title: Ministri obrany Spojených štátov a Číny viedli prvé rozhovory po roku a pol. Chcú zabrániť eskalácii napätia 02 - Modified: 2024-04-16 13:18:18 - Feat.: - Title: Scholz vyzval Čínu, aby sa pokúsila presvedčiť Rusko k ukončeniu vojny na Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-16 13:09:37 - Feat.: - Title: Izraelská ekonomika oslabila kvôli vojne s Hamasom viac, ako sa čakalo 04 - Modified: 2024-04-16 11:16:01 - Feat.: - Title: Najdrahšie obedy majú v Trnavskom a najlacnejšie v Trenčianskom kraji 05 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 19:57