Ďalšia firma bude časť miezd ľuďom vyplácať v bitcoinochReuters
StoryEditor

Veľký potenciál kryptomien je nepochybný. Majú však pred sebou ešte dlhú cestu

05.02.2019, 13:48
Dnes majú kryptomeny viacero slabých stránok.

Veľký potenciál kryptomien je nepochybný, ale kvôli všetkému tomu rozruchu okolo nich, je pred nimi ešte dlhá cesta, kým dozrejú.

Vzostup kryptomien pritiahol veľa pozornosti. Prví investori sa stali miliardármi, ku ktorým sa pridali masy bežných ľudí, pravdepodobne s vidinou rýchleho bohatstva.

Tento vývoj nás preto právom znervózňuje. Zodpovední investor by sa mal zameriavať na investície a obchodné príležitosti, ktoré sú transparentné a regulované.

Platí to aj pre poskytovateľov investičných produktov. Zakladateľ Saxo Bank Kim Fournais aj preto v januári 2018 vyzval regulátorov k lepšej ochrane spotrebiteľov a k regulácii trhu kryptomien.

Kde sa dnes nachádzame?

Dnes majú kryptomeny viacero slabých stránok. Pri ich ťažbe sa spotrebuje veľké množstvo elektrickej energie, poplatky za ich nákup a predaj na burzách sú často prehnané, kybernetická bezpečnosť nie je doriešená, investori sa vystavujú riziku nepoistenej krádeže, daňová regulácia vzniknutých príjmov je nejasná a v neposlednom rade - volatilita na trhoch s kryptomenami je extrémna. Spočítajte tieto vysoké riziká s nedostatkom transparentnosti na ICO trhoch a vznikne vám kokteil, pri ktorom by ste mali byť obzvlášť opatrní.

Moje výhrady neznamenajú, že kryptomeny nemôžu dozrieť a stať sa tak novou etablovanou a zaujímavou triedou aktív, alebo že táto nová technológia nemá pre spoločnosť žiaden prínos. Avšak veci sa majú momentálne tak, že investori a obchodníci musia byť veľmi opatrní, aby sa vyhli úskaliam nezrelého aktíva.

Podľa môjho názoru je najlepším spôsobom, ako môže väčšina investorov a obchodníkov získať expozíciu voči kryptomenám, je orientácia na tzv. ETN (exchange trade notes). Ide o kótované fondy, ktoré sledujú spotovú cenu hlavných kryptomien, ako Bitcoin či Ethereum. ETN poskytujú jednoduchú a transparentnú expozíciu voči kryptomenám a môžu byť držané v rovnakom portfóliu, ako ostatné investície napríklad do akcií, ETF a pod. Je to lepšie ako držať reálne mince v peňaženke.

Výnosy z nich sú zdanené a straty sú vo väčšine krajín odpočítateľné. ETN vydané burzou v Štokholme sú už k dispozícii aj na platforme Saxo Bank.

Nemali by sme byť viac agresívnejší?

Často sa pýtam sám seba, prečo nemať agresívnejší prístup a nestaviť si na kryptomeny napríklad prostredníctvom CFD s vysokou pákou. Dopyt tu určite je, a preto mnohí poskytovatelia online obchodovania postavili v uplynulom roku svoju ponuku práve na týchto inštrumentoch. Faktom však je, že ponúkanie pákových produktov na veľmi volatilné produkty nie je v najlepšom záujme seriózneho poskytovateľa investičných produktov. Táto ponuka by mu síce priniesla krátkodobé výnosy, ale bola by v rozpore s dlhodobými cieľmi, mať úspešné a profitujúce vzťahy s klientami.

Ľudia, ktorí v minulosti upozorňovali na úskalia kryptomien, boli často obviňovaní, že nevidia ich budúcnosť. Ja osobne verím, že nové technológie sú kľúčom k poskytovaniu lepších a lacnejších investičných príležitostí, ktoré umožnia väčšiemu počtu ľudí prevziať kontrolu nad svojimi finančným osudom a splneniu si svojich cieľov.

To však neznamená, že by sme si nemali klásť kritické otázky, najmä vtedy, keď napríklad ťažba kryptomien spotrebuje viac elektrickej energie, ako niektoré celé krajiny. Alebo keď sú investorom účtované nadmerné poplatky za obchody bez záruky ich transparentnosti. Nemôžeme sa pozerať na populárne burzy, ktorých obchodné tímy stávkujú proti svojim klientom a vysoká volatilita zanecháva bežných investorov s prázdnymi peňaženkami a ochrana spotrebiteľa je nulová.

Čo bude nutné urobiť

Prvým krokom potrebným k dozretiu trhu s kryptomenami je zavedenie regulácie, ktorá ochráni investorov. Investičný sektor je vysoko regulovaný priestor a poskytovatelia musia spĺňať veľké množstvo požiadaviek na ochranu spotrebiteľa. Efektívnosť a transparentnosť regulovaných trhov prispieva k ich rastu a následnému úspechu.

Trh s kryptomenami však zatiaľ ide v rozpore s týmto trendom a zostáva do značnej miery neregulovaný. Poplatky sú vysoké a spolu s transakčnými nákladmi dosahujú často viac ako desať percent investície. Častokrát pritom ide len o jednoduchý nákup a predaj. Obchodné podmienky poskytovateľa sú často nedostupné, pričom investori nevedia, či získajú spravodlivú cenu, alebo či maklér neuprednostňuje v prvom rade len svoje vlastné záujmy.

Je trochu ironické, že nová smernica MiFID II nadobudla platnosť v tom istom čase, keď kryptománia dosiahla svoj vrchol, teda na začiatku minulého roka. Podľa tejto smernice finanční poskytovatelia, uľahčujúci investovanie a obchodovanie s vysoko regulovanými triedami aktív, museli zabezpečiť, aby boli koncoví investori primerane informovaní o investičných rizikách a poplatkoch a aby neboli marketingové aktivity zavádzajúce. Na druhej strane bola na rovnakých investorov cielená reklama od neregulovaných poskytovateľov, ktorí sľubovali obrovské výnosy z „jazdy na vlne Bitcoinu“. Nesprávne a zavádzajúce tvrdenia tak ilustrujú naliehavú potrebu lepšej ochrany spotrebiteľa.

Ďalšou kľúčovou požiadavkou, pomocou ktorej by sa kryptomeny mohli stať životaschopným investičným aktívom, je zdaňovanie výnosov z investícií. Mnoho jurisdikcií ešte nemá objasnenú daňovú otázku, preto sú výnosy z kryptomien stále nezdanené. Je to očividne nespravodlivé, keď sa pozrieme na vysoké sadzby dane z príjmov u ostatných investícií vo väčšine rozvinutých krajín. Preto kryptomeny aktuálne deformujú investičný trh. Skutočnosť, že výnosy z nich sú v súčasnosti nezdanené, môže vyvolať v investorovi neistotu, či si plnia svoje daňové povinnosti správne, alebo nie.

Nárast počtu regulovaných a poistených poskytovateľov na trhu okrem toho môže znížiť riziko obchodov. Budú z toho profitovať aj drobní investori. Niekoľko firiem, ako Nomura, Fidelity či SIX, už vyvíjajú riešenia, ktoré uspokoja aj tie najprísnejšie kontrolné mechanizmy.

Mnohé inštitúcie navyše začínajú ponúkať služby starostlivosti pre nové krypto spoločnosti, napríklad Coinbase a itBit. Nedostatočná regulácia bola jedným z hlavných dôvodov nezáujmu inštitucionálnych investícií do kryptomien. Tento krok je tak kľúčovým pre prijatie kryptomien na tradičné trhy.

Autor článku je Damian Bunce, obchodný riaditeľ Saxo Bank

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 03 - Modified: 2024-04-17 09:42:01 - Feat.: - Title: Slovenské firmy podľahli čaru „zelených“ tém. Dotlačila ich k tomu aj spoločenská objednávka (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 05 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:48