StoryEditor

Rakúsko opäť na rázcestí

27.09.2006, 00:00

Po takmer siedmich rokoch vlády Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) so slobodnými (FPÖ, resp. BZÖ) čakajú alpskú republiku v nedeľu 1. októbra voľby. Podľa mnohých budú rovnako prelomové ako tie v roku 1999, ktoré priniesli koniec tradičného proporčného ovládania rakúskeho verejného života dvoma najsilnejšími stranami -- ÖVP a sociálnymi demokratmi (SPÖ).
Vytvorenie čiernomodrého kabinetu začiatkom roka 2000 znamenalo politickú revolúciu a vyvolalo kvôli ultrapravicovému populizmu FPÖ verejné protesty a sankcie zo strany EÚ. Obnovenie koalície po voľbách roku 2002 sa už vnímalo ako veľký osobný úspech kancelára Wolfganga Schüssela, ktorého pozícia sa spojením s oveľa slabšou FPÖ (oproti roku 1999 spadla z 27 na 10 percent, naopak, ÖVP sa posilnila z 27 na 42 percent) výrazne upevnila. Silný mandát využil na relatívne radikálne reformy, najmä v ekonomike. Vláda predovšetkým rozbehla privatizáciu, zjednotila dôchodkové systémy, zvýšila penzijný vek a odsúhlasila údajne najväčšie zníženie daňovej záťaže v rakúskej histórii (najmä dane z príjmu právnických osôb). Strategické kroky podnikla aj v oblasti zdravotníctva a školstva. Od roku 2000 je školné na univerzitách, vláda zvýšila aj výdavky na vedu a výskum. Do krajiny prišli noví investori a podporili jej hospodársky rast.
Rakúsko, ktoré stojí dlho v tieni Nemecka, začalo odrazu svojho veľkého západného suseda v ekonomických ukazovateľoch výrazne predbiehať. Dokázalo tiež pomerne oveľa lepšie ťažiť z rozšírenia únie. V súčasnosti je v strednej a vo východnej Európe tretím najväčším investorom -- tesne za USA a Nemeckom.
Aj napriek tomu, že rozširovanie EÚ prináša Rakúšanom nevídané zisky, sú podľa prieskumov väčšinovo jeho odporcovia. Rovnako tak sa emotívne a až iracionálne bránia otvoreniu pracovného trhu pre nové členské krajiny. A to aj napriek tomu, že sa v niektorých oblastiach bez pracovníkov z východu nezaobídu -- napr. opatrovateľské služby.
O výsledku volieb zrejme rozhodne kauza odborárskeho finančného ústavu BAWAG. Štvrtá najväčšia rakúska banka kvôli neopatrným investíciám do nepriehľadných karibských fondov na jar takmer skrachovala, jej vedenie sa navyše problémy snažilo zatajiť. Pre SPÖ, tradične spojenú s odborárskymi bossmi, to znamenalo pokles preferencií a asi stratu šance zostavovať budúcu vládu.
ÖVP, naopak, kauza BAWAG katapultovala späť na čelo rebríčka politických strán. Otázkou však zostáva, s kým budú po voľbách môcť spolupracovať -- slobodní, rozdelení do dvoch znepriatelených formácií, sa možno ani do parlamentu nedostanú. Žeby Rakúsko čakala nová veľká koalícia?

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:43