StoryEditor

Čína chce byť významným hráčom. Otvára svoj finančný trh svetu

12.03.2019, 17:02
Podiel Číny na globálnom HDP bude čoskoro takmer 20 percent.

Čína bola vždy veľkou svetovou mocnosťou, avšak jej vzostup a váha voči USA či Európe sa zvyšuje. Snaha Pekingu otvoriť svoj finančný trh globálnym investorom tento trend len posilní.

Je ironické hovoriť o tom, že krajina „rastie“, keď jej história začala pred 4000 rokmi a je zároveň jedinou krajinou, ktorá si udržala status významnej mocnosti tak dlhý čas.

Úloha Číny vo svete však opäť rastie. Krajina sa chce stať významným hráčom na kapitálových trhoch, na ktorých od nebola po ich otvorení v 70tych rokoch nijako významnejšie aktívna.

To sa teraz vďaka prístupu na akciové, dlhopisové a ďalšie trhy rýchlo mení. Cieľom je otvoriť čínsku ekonomiku prílevu zahraničných investícií a zahraničným investorom.

Existuje mnoho spôsobov, ako merať úspech a rast krajiny. Najviac používané sú ekonomické čísla ako HDP na obyvateľa, celkový HDP, alebo produktivita práce. V týchto ukazovateľoch dosahuje Čína ohromujúci úspech a jej obchodné toky sú obrovské.

Tento graf poukazuje na obrovský skok Číny od 80tych rokov minulého storočia.

Vlastné prepočty podľa údajov MMF

Podiel Číny na globálnom HDP bude čoskoro takmer 20 percent. My v Saxo Bank preto hodnotíme túto krajinu ako najväčšieho prispievateľa ku globálnemu rastu. Má až 40 percentnú váhu na celkovom svetovom toku peňazí a úverov. Inými slovami, je dôležitejšie monitorovať zmeny v čínskej úverovej a fiškálnej politike ako sledovať americké ukazovatele.

Existuje však aj ďalší kľúčový parameter úspechu, vplyvu a sofistikovanosti krajiny. Je to veľkosť jej kapitálových trhov a prístup k nim. Potvrdili to aj Geert Bekaert zo Stanfordskej univerzity a Campell R. Harvey z Duke University, ktorí píšu: "Ekonomický rast v modernej ekonomike závisí od efektívneho finančného sektora, ktorý mení domáce úspory a zahraničný kapitál na produktívne investície. Bez efektívneho súboru finančných inštitúcií by mohol produktívny projekt zostať nevyužitý".

Globalizácia trhov od pádu Berlínskeho múru v roku 1989 a začlenenie Číny do Svetovej obchodnej organizácie v roku 2001 tieto argumenty len potvrdili.

Ak sa pozrieme na rozdeľovanie aktív, úloha Číny vo svete je stále podcenená. Globálna alokácia aktív na čínskych trhoch je menej ako desať percent, zatiaľ čo USA dosahujú viac ako 50 percent. Podľa reportu spoločnosti Bridgewater sa však podiel Číny na globálnej alokácií aktív zvýši v nasledujúcom desaťročí na 30 percent, zatiaľ čo podiel USA by mal klesnúť na 40 percent.

Tento predpoklad je založený na budovaní domácej infraštruktúry pre obchodovanie s čínskymi dlhopismi, no aj širšom prístupe na čínsky trh pre zahraničných investorov. Množstvo zmien v tomto smere je za posledné roky naozaj pôsobivý.

Prečo by sa mali investori zaujímať o Čínu

Investori majú množstvo dôvodov pre zvýšenie ich expozície voči čínskym aktívam. Tamojší ekonomický cyklus je väčšinou asynchrónny voči zvyšku sveta. Videli sme to aj počas krízy v rokoch 2007 až 2009, keď Čína masívne zvýšila rozpočtový deficit, zatiaľ čo svetové burzy padali.

Podobne to bolo aj v rokoch 2015 až 2017, keď krajina začala odbúravať tieňové zadlženie ekonomiky. USA a Európa boli naopak plne zaangažované v modeli kvantitatívneho uvoľňovania a podpore ekonomiky prostredníctvom nízkych sadzieb.

Čína tak ponúka široké možnosti diverzifikácie. Treba mať na pamäti aj veľkosť ázijského trhu. Na zemi je dnes sedem miliárd ľudí, z ktorých 4,5 miliardy žije v Ázii.

Čína láka kapitál

Čína je globálnou silou z každého uhla pohľadu. Silnie aj jej snaha lákať kapitál, kedy by sa rada stala alternatívou voči Európe a USA. Čínsky dlhopisový trh dnes predstavuje len 73 percent HDP krajiny. V porovnaní s Japonskom, kde je to 336 percent, alebo Veľkou Britániou – 207 percent, je to stále málo.

Otvorenie kapitálových trhov a prístupu na čínske finančné trhy si však vyžaduje, aby sa čínske mena stala rezervnou menou. Aj tu ale krajina deklaruje svoje ambície.

Ďalší potenciál však môže čoskoro naraziť na limity kapitálového trhu. V globálnom svete, v ktorom zohráva čoraz väčšiu úlohu populizmus, je súťaž o kapitál stále náročnejšia. Štartovacia pozícia Číny je skromná. Predstavuje len päť percent globálneho akciového indexu MSCI. No má tretí najväčší dlhopisový trh, štvrtú a siedmu najväčšiu burzu v Šanghaji a Šen-čene a trh rastie rýchlym tempo s intenzívnym využitím dlhopisov.

Sme presvedčení, že Čína založí svoj úspech na nedávnej histórii a bude pokračovať s reformami a otváraním sa svetu. Je paradoxné, ako malá dnes globálna alokácia aktív v krajine je, a ako veľká by mohla v budúcnosti byť. Ide o dlhodobý a nezvratný trend.

Autor článku je Steen Jakobsen, hlavný ekonóm Saxo Bank

01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 03 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 04 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 05 - Modified: 2024-04-22 09:30:25 - Feat.: - Title: Čínska centrálna banka napriek zlepšeniu ekonomiky nezmenila úrokové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:44