StoryEditor

Tromfy v boji o prežitie

07.12.2006, 23:00

V pondelok padla definitíva v kauze vraždy medičky Ľudmily Cervanovej - medzi prvým a posledným rozsudkom uplynulo 24 rokov. Kauza, ktorá vystavila slovenskej justícii nepeknú vizitku. Len tri dni na to súdy uzavreli dve megakauzy - "kyselinári" a "Devín banka". Prípady, v ktorých za smrť takzvaných bielych koní padli aj doživotné tresty. V oboch prípadoch to trvalo zhruba jeden rok - vrátane včerajšieho potvrdzujúceho rozsudku odvolacieho špeciálneho senátu. Je to dôkaz, že s našimi súdmi to predsa len nie je až také zlé.
Verdikty v kyselinároch a Devín banke pritom prichádzajú v čase, keď silnejú snahy zrušiť justičnú inštitúciu - ktorá vrahom nadelila "spravodlivosť" nečakane rýchlo - Špeciálny súd. Zástancovia tohto súdu tak dostávajú v existenčnom boji do rúk silný argument. Špeciálny súd začal reálne fungovať len v júli minulého roka, po niekoľkých týždňoch už mal na stole dve komplikované kauzy a stačil len asi rok, aby sa obžalovaní dozvedeli, kde a ako dlho strávia ďalšie roky svojho života. V situácii, keď štát musí neraz za mnohoročné súdne prieťahy aj v drobných kauzičkách platiť stranám sporu odškodné, je to vec, ktorá si zaslúži rešpekt.
Tvrdenia, že keby tieto kauzy mali v agende všeobecné - "nešpeciálne" súdy, tak by ich dokázali ukončiť rovnako rýchlo a presvedčivo, sú v tejto chvíli bezpredmetné. Špeciálny súd sa - zatiaľ minimálne v týchto kauzách - osvedčil. Ostáva veriť, že analýzy, ktorých sa chcú vládni politici pri rozhodovaní o osude Špeciálneho súdu držať, na tento moment nezabudnú.

Ján Borčin, editor domáceho Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 17:38