StoryEditor

Za triezvu úniu

04.10.2006, 00:00

Európska únia zatrúbila do boja proti alkoholizmu. Eurokomisár pre zdravie a ochranu spotrebiteľov Markos Kyprianou pripravil návrhy regulujúce spotrebu alkoholu. Niektorí výrobcovia sú zdesení, iní nad jeho návrhmi mávli rukou. Netreba si zakrývať oči a tvrdiť, že alkohol nie je problém. Nehmotné náklady na alkohol (hodnota, ktorou ľudia oceňujú spôsobené problémy a straty na životoch) dosiahli v Európe za rok 2003 až 270 miliárd eur. Uvedomuje si to aj Kyprianou, ale môžu jeho návrhy niečo zmeniť?
Alkoholikom je totiž jedno, ako sa k svojmu nápoju dostanú. To, že sa alkohol bude môcť predávať iba v sieti licencovaných predajní, sťaží k nemu prístup normálnym ľuďom, ktorý si chcú dať po večeri pohárik. A akým spôsobom sa budú vydávať licencie? Ak ich dostanú všetci tí, ktorí alkohol aj dnes predávajú, tak opatrenie nemá žiadny význam. Len byrokrati budú mať lepší pocit.
O tom, že alkohol škodí, sa napísalo dosť, a preto varovné etikety na fľašiach len zvýšia náklady výrobcov. Mimochodom, vie si niekto predstaviť etiketu: Alkohol spôsobuje závislosť, na fľaši niekoľkotisícového francúzskeho koňaku? Navyše skúsenosti s etiketami na cigaretách hovoria, že na ich predaj extrémny vplyv nemajú.
Kyprianou navrhuje aj zvýšenie spotrebných daní, teda zdraženie alkoholu. To však nie je cesta k obmedzovaniu pitia. Začne sa vo veľkom páliť načierno a alkohol sa bude viac pašovať. Čiže Slováci nebudú piť menej. Ba vlastne budú, budú piť menej kvalitných nápojov a viac metylalkoholových domácich lavórovíc.
Obmedzenia a zákazy nikdy nič nevyriešili. Stačí si spomenúť, ako dopadli pokusy s prohibíciou v Spojených štátoch či Rusku.

01 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vstupná cena hmotného majetku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:38