Reuters
StoryEditor

Hľadanie výnosu na akciovom trhu – príležitosť v Japonsku?

26.03.2019, 17:42
Ak Čína dokáže stimulovať ekonomiku k rastu a uzavrieť obchodnú dohodu so Spojenými štátmi, otvorí sa tu nový priestor.

So zhoršením vyhliadok na globálny ekonomický rast, investori teraz čoraz častejšie hľadajú regióny, ktoré ešte ponúkajú zaujímavé príležitosti.

Takým by mohlo byť napríklad Japonsko. Tamojšie akcie by sa mohli zotaviť potom, keď Čína uspeje so stimuláciou jej ekonomiky a uzatvorí obchodnú dohodu so Spojenými štátmi americkými.

Vlaňajší rok bol neuveriteľný. Začal skvelou eufóriou a skončil divokou decembrovou drámou, akú sme nezažili od roku 1931.

Vinníkov bolo niekoľko, avšak najväčším bol pravdepodobne stret medzi USA a Čínou, doplnený decembrovým rozhodnutím Fedu.

Zníženie akciovej expozície

Hoci sa situácia odvtedy zlepšila a tento rok zažívame nárasty, a aj Fed obrátil rétoriku, defenzívne zameranie investícií je stále opodstatnené. Je vhodné zameriavať sa na minimálnu volatilitu na úkor čisto akciovej expozície.

V tomto smere by mohli byť zaujímavé japonské akcie. Ak Čína dokáže stimulovať ekonomiku k rastu a uzavrieť obchodnú dohodu so Spojenými štátmi, otvorí sa tu nový priestor. Naďalej však upozorňujeme na dlhodobé limity ekonomického rastu a varujeme pred expozíciou na rozvíjajúcich sa trhoch.

Akcie a súčasná ekonomická expanzia totiž vstupujú do poslednej fázy cyklu, takže pomer rizika k výnosu nie je veľmi zaujímavý. Síce stále veríme, že by akcie mali byť zahrnuté v portfóliu investorov, ale s nižšou váhou ako doteraz, teda zhruba 30 percent. Expozícia by mala byť zameraná najmä na defenzívne sektory, ako spotrebný tovar a zdravotníctvo a na akcie s minimálnou volatilitou.

Japonské akcie v našom hľadáčiku

Naše modely naznačujú, že Japonsko je relatívne najatraktívnejším trhom. Japonské akcie dostali koncom roka tvrdý zásah a poklesli o 17,5 percenta v JPY. A prečo? Japonsko je exportnou ekonomikou, ktorá by v prípadnej americko-čínskej obchodnej vojny výrazne utrpela.

Hoci išlo pre japonské akcie o nepríjemné obdobie, ich energia je vzhľadom k ostatným akciovým trhom za posledných 12 mesiacov stále vysoká. V kombinácii s nízkym hodnotením v historickom meradle ponúka japonský trh atraktívny pomer rizika a výnosu, najmä ak Čína dokáže oživiť svoju ekonomiku a uzavrieť dohodu so Spojenými štátmi o prístupe na trhy, o obchode a autorských právach.

Príklon k hodnotovým akciám vyvolali očakávania vyšších úrokových sadzieb a prísnejšia komunikácia Fedu. Avšak vzhľadom na spomalenie čínskeho rastu a zmenu rétoriky zo strany Fedu v uplynulom období môže byť podpora hodnotových akcií zbytočná. Stále si však myslíme, že najlepšou expozíciou sú aktíva s minimálnou volatilitou.

Globálna ekonomika čelí niekoľkým limitom

Investori by sa mali vyrovnať s tým, že očakávania dlhodobých výnosov akcií sú teraz pravdepodobne pod úrovňou roku 1945. Z dlhodobého hľadiska totiž môžeme pozorovať niekoľko obmedzení globálnej ekonomiky, a teda aj globálnych investícií. Tu je niekoľko z nich:

1. Nízka produktivita

Trvalo nízky rast produktivity je jednou z najväčších záhad modernej ekonomickej teórie. Obmedzuje to ekonomický rast, ktorého hlavným motorom je práve produktivita. Prikláňame sa k hypotéze, že súčasný stav je vyvolaný saturáciou dlhu v kombinácii s koncentráciou priemyslu, čo zabraňuje nárastu produktivity.

2. Demografia

Po stáročia bol jedným z hlavných motorov ekonomického rastu nárast populácie. V Európe, Číne a Japonsku sa ale demografie stáva negatívnym faktorom v nominálnej expanzii.

3. Rastúce náklady na zdravotníctvo

Snáď v každej krajine rastú náklady na zdravotnú starostlivosť. Len v Spojených štátoch vzrástli výdavky na zdravotníctvo z piatich percent HDP v roku 1960 na predpokladaných 20 percent HDP v roku 2020.

4. Dlhový cyklus

Svet bol po druhej svetovej vojne hlboko zadlžený a vstúpil do dlhého obdobia znižovania dlhovej záťaže, ktorá skončila až začiatkom sedemdesiatych rokov. Od tej doby došlo k explózii pomeru dlhu k HDP s len niekoľkými málo obdobiami znižovania dlhu. K poslednému došlo po veľkej finančnej kríze v roku 2008. Podľa Inštitútu medzinárodných financií je teraz pomer globálneho dlhu k HDP obrovských zhruba 325 percent.

5. Deglobalizácia

Eskalácia rivality medzi Spojenými štátmi americkými a Čínou sa prejavila po tom, čo boli Spojené štáty viac ako desať rokov zamestnané na Blízkom východe po teroristických útokoch v roku 2001. Vzhľadom na to, že sa Čína neprikláňa k západným hodnotám globalizovanej trhovej ekonomiky, je hlbšia globálna integrácia v ohrození.

Náš výhľad

Pri akciách zostávame naďalej opatrní, pretože pomer rizika a výnosov nevyzerá dobre. Náš akciový model vidí ako relatívne najlepšie japonské akcie. Rozvíjajúce sa trhy sú totiž krehké, v našom modeli akciových trhov vyzerá dobre len Brazília.

Všeobecne by investori mali zvážiť podváhu akcií alebo sa do tohto priestoru vôbec nepúšťať. Možnou voľbou na úrovni odvetvia sú call opcie v polovodičoch, ktoré pravdepodobne porastú, pokiaľ dôjde k dohode medzi USA a Čínou.

Autor článku je Peter Garnry, akciový analytik Saxo Bank

01 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-17 15:54:23 - Feat.: - Title: Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo západ Japonska 04 - Modified: 2024-04-17 06:49:11 - Feat.: - Title: Japonsko vykázalo za marec prebytok zahraničného obchodu 05 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:29