eurozóna euro znakReuters
StoryEditor

Eurozóna je takpovediac na dne. Najhoršie však je, že už nemá kam klesnúť

28.03.2019, 23:00
Po pokračujúcich negatívnych číslach, najmä z hľadiska HDP a inflácie, je tu skutočne čas na činy.

V svojich komentároch v poslednom období som spomínal, že Európska centrálna banka (ECB) pravdepodobne odloží zvyšovanie sadzieb, a to napriek tomu, že prvotný plán bol zvyšovať sadzby v lete 2019 a následne aj koncom roka.

Zhoršené výsledky a pokračujúce negatívne makroekonomické dáta so stále horšími prognózami dnes ďalej zvýšenie sadzieb znovu odďaľujú.

Prezident ECB Mario Draghi spomenul, že ECB spraví všetko pre podporu ekonomiky a stabilitu a že má dostatok nástrojov na efektívnu stimuláciu ekonomiky. Po pokračujúcich negatívnych číslach, najmä z hľadiska HDP a inflácie, je tu skutočne čas na činy. Zvyšovanie sadzieb by sa tým pádom mohlo odložiť.

ECB znížila odhad tohtoročného rastu ekonomiky v eurozóne na 1,1 percenta z očakávaných 1,7 percenta. Inflácia je stále na nízkych úrovniach a preto sa popri programe TLTRO, ktorý ECB má v pláne zaviesť, pravdepodobne opäť spustí aj kvantitatívne uvoľňovanie (QE) ako určitý stimul ekonomiky spolu s nízkymi sadzbami.

Pokiaľ by bola inflácia konečne vyššia, čiže v blízkosti dlhodobého cieľa pri 2 percentách, až vtedy by sa mohlo začať so zvyšovaním sadzieb (tento fakt spomínala aj Merkelová).

Draghi hovoril, že majú dostatok nástrojov na stimuláciu, no pravdupovediac zase tak veľa ich nie je.

Najlepší nástroj na podporu alebo spomalenie ekonomiky sú úrokové sadzby. A tie sú aktuálne na minimálnych úrovniach. Odloženie zvyšovania sadzieb síce je krátkodobé riešenie, no nemusí byť dlhodobo účinné. Potom je tu ďalšia možnosť, a tou je znižovanie do záporných čísel. Táto možnosť je stále reálnejšia, no nie najlepšia v čase, keď sú už nízke sadzby nejaký čas na takto nízkych úrovniach.

Na znižovanie vážne nie je najlepší čas aj preto, že prípadná recesia v budúcnosti, s ktorou treba počítať po takmer 10-ročnej expanzii trhov, môže dostať eurozónu do patovej situácie. Na potenciálnu recesiu je ECB maximálne nepripravená a navyše nemá k dispozícii ani zníženie sadzieb ako hlavný nástroj, keďže tie sú na minimách.

Ak to zhrniem, dnes nemáme v Európe vytvorený žiadny priestor na veľkú stimuláciu ekonomiky v podobe sadzieb. QE v eurozóne nie je tiež najúčinnejšie, vládne dlhy sú vysoké, a tak je pravdepodobný nákup najlepšie ohodnotených cenných papierov.

Pokiaľ nebudú ani tieto nástroje účinné, tak možno Európe nezostane nič iné, len zaviesť nový nástroj, tzv. helicopter money... Ale to už bude úplne iná kapitola monetárnej politiky.

Autor článku je Patrik Mackových, analytik TopForex

01 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 03 - Modified: 2024-04-17 09:51:26 - Feat.: - Title: Rast inflácie v eurozóne sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 05 - Modified: 2024-04-12 13:46:32 - Feat.: - Title: Prvé zníženie sadzieb Európskej centrálnej banky sa očakáva v júni. Postupovať bude opatrne, vraví analytik
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:09