StoryEditor

Poznámka: Choré zdravotníctvo?

18.04.2006, 00:00
Nad štrajkom našich zdravotníkov som, priznám sa, v rozpakoch. Je zrejmé, že tu ide o ich nízke príjmy a to vyvoláva viacero otázok. Zaiste každý z vás má zopár takých skúseností s naším zdravotníctvom, ktoré svedčia o tom, že podaktorí lekári a zdravotné sestry by si v skutočnosti nezaslúžili ani tie údajne malé peniaze, ktoré mesačne berú.

Nad štrajkom našich zdravotníkov som, priznám sa, v rozpakoch. Je zrejmé, že tu ide o ich nízke príjmy, a to vyvoláva viacero otázok. Zaiste každý z vás má zopár takých skúseností s naším zdravotníctvom, ktoré svedčia o tom, že podaktorí lekári a zdravotné sestry by si v skutočnosti nezaslúžili ani tie údajne malé peniaze, ktoré mesačne berú. A to je zatiaľ jediné, čo si občania počas štrajku zdravotníkov čoraz viac uvedomujú. Je totiž pravda, že vášho ošetrujúceho lekára v podstate vôbec nezaujíma, či vy ako občan a pacient máte z čoho platiť poplatky do zdravotnej poisťovne, tak prečo by vás občanov malo zaujímať, aké má príjmy zdravotnícky personál? Ak ktosi tvrdí, že štrajk je politickou manipuláciou pred voľbami, myslím si, že súčasná vládna koalícia sa nemusí obávať. Nálady občanov sa čoraz viac nakláňajú na stranu vlády a jej reforiem, nech už máme na ne akýkoľvek názor. Pacient totiž veľmi ľahko podlieha ilúzii, že ten, kto od neho berie peniaze, je práve konkrétny lekár a odmieta vidieť veci v pozadí. Jednoducho si pletie následok s príčinou. Pravda, na druhej strane poznám zopár veľmi aktívnych lekárov, ktorí si v rozpore s právom a zákonmi veľmi rýchlo vytapetovali svoje ordinácie cenníkmi rozličných zdravotníckych úkonov a tiež ich pramálo zaujíma, či pacient v núdzi má dostatočne objemnú peňaženku. Možno bude najrozumnejšie začať naše choré zdravotníctvo, rovnako ako seba, liečiť bylinkami. Verím, že bylinkári štrajkovať nebudú, hoci keď zacítia svoju konjunktúru, zaiste tiež trochu načrú do vášho vrecka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 23:01