TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Digitálna transformácia je najmä o ľuďoch

17.04.2019, 00:00
Pôvodné piliere nášho hospodárstva už nebudú stačiť.

Dvadsiate prvé storočie prinieslo nové technológie a inovácie, ktoré dynamicky menia svet, aký sme doteraz poznali. Pokročilá informatizácia a nové digitálne technológie zasahujú do všetkých oblastí života a podstatným spôsobom ovplyvňujú to, ako sa vytvárajú a rozvíjajú nielen hospodárske, ale aj sociálne vzťahy.


Digitálna transformácia je v súčasnosti jednou z najdôležitejších tém pre strategické riadenie a formulovanie vízií pre štáty, podniky a organizácie. Využívanie technológií sa stalo kľúčovým faktorom pri pretekoch o zvyšovaní konkurencieschopnosti.


Slovensko nie je izolovaným ostrovom. Keďže sme trhovo otvorená ekonomika a súčasť jednotného trhu Európskej únie, je nutné, aby sme sa prispôsobili situácii a nastupujúcim globálnym trendom. Ak by sme nereagovali, vyslali by sme tým zlý signál podnikateľom, ktorí chcú u nás investovať, ale aj občanom, pre ktorých by sa stal štát nečitateľný.


Pôvodné piliere nášho hospodárstva vrátane dobrých výsledkov produktivity práce a ešte stále relatívne lacná pracovná sila už nebudú stačiť. Podľa OECD patrí Slovensko medzi najohrozenejšie krajiny, ktoré budú čeliť radikálnym zmenám na trhu práce. Ak chceme zabezpečiť dodatočný rast a nezostať montážnou dielňou Európy, investície do digitálnej ekonomiky Slovenska sú nevyhnutné. Správne naštartovaný rozvoj digitalizácie môže Slovensku priniesť do roku 2025 približne 16 miliárd eur v dodatočnom hrubom domácom produkte a výrazne zlepšiť jeho konkurencieschopnosť.


Ako jedna z prvých krajín v Európe má Slovensko komplexnú Stratégiu digitálnej transformácie do roku 2030. Zo Slovenska môže urobiť jednu z najvyspelejších digitálnych krajín Európy. Inšpirovali sme sa stratégiami vyspelých štátov ako sú Francúzsko, Fínsko, Veľká Británia či Singapur. Stratégia je orientovaná na občana, presnejšie, na digitálneho občana.


Nové technológie nie sú naši nepriatelia. Sú tu najmä pre to, aby nám zlepšovali život a prispievali k ekonomickému a sociálnemu rastu. Musíme ich preto chápať a naučiť sa s nimi efektívne koexiRichard Rašistovať. Len spoločne môžeme transformovať Slovensko na prostredie priaznivé pre zavádzanie digitálnych inovácií.

01 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 03 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 04 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 05 - Modified: 2024-04-11 14:13:15 - Feat.: - Title: Štátne aktíva vo výške takmer štyri milióny eur pôjdu na príspevok do spoločnosti Slovensko IT
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:23