Reuters
StoryEditor

Akciové indexy v USA na nových maximách, bude pokračovať býčí trend?

25.04.2019, 00:00
Pre mnoho obchodníkov sa do trhu aktuálne ťažko vstupuje – akcie rastú bez prestávky a napriek tomu, že trh je prekúpený, korekcia neprichádza.

Ako to už býva dobrým zvykom, väčšina stratégov a analytikov nedokázala predpovedať aktuálny prudký nárast akcií v USA a preto zostávajú aj naďalej prekvapení, pričom akciové indexy v Amerike pokračujú smerom nahor na nové historické maximá.

Vzhľadom na súčasné tempo rastu by sme mohli vidieť psychologickú hladinu 3000 dolárov pri indexe SP500 už za niekoľko dní, alebo týždňov.

Pre mnoho obchodníkov sa do trhu aktuálne ťažko vstupuje – akcie rastú bez prestávky a napriek tomu, že trh je prekúpený, korekcia neprichádza.

Z psychologického hľadiska je ťažké kupovať za vyššie ceny, obzvlášť po prudkom náraste, no býky zatiaľ majú situáciu pod kontrolou a nepúšťajú medvede ku žiadnej silnejšej kontre.

Už to tak vyzerá, že aktuálny risk-on sentiment bude pokračovať aj po zvyšok roka. Ekonomická situácia v Číne sa stabilizovala, hlavne kvôli ďalším vládnym stimulom. USA a Čína pravdepodobne už čoskoro dospejú k novým obchodným dohodám a súčasná obchodná voja bude ukončená.

Zároveň, Amerika pokračuje v raste slušným tempom, ktoré by malo vydržať do konca roka a tiež sa odvrátila hrozba tvrdého Brexitu, aspoň nateraz. Trh navyše očakáva znižovanie sadzieb v EU a USA do konca roka, čo je tiež podporné pre americké akcie, pretože likvidita v systéme bude ďalej rásť.

Výsledková sezóna za prvý kvartál zatiaľ pokračuje veľmi dobre a to pomohlo počas tohto týždňa indexom na nové historické maximá.

Ďalším pozitívnym faktorom je to, že akcie dokážu rásť aj napriek absencií buybackov, keďže väčšina firiem nemôže robiť spätné odkupy akcií počas výsledkovej sezóny. Buybacky by sa vo veľkom tempe mali vrátiť cca v polovici mája.

To je všetko síce veľmi pekné, ale samozrejme treba prihliadať aj na možné riziká. Akcie zostávajú prekúpené a väčšina firiem je aj pomerne nadhodnotená, napr. podľa ukazovateľa PE. To neznamená, že nám hrozí pokles, ale akékoľvek negatívne (mikro alebo makro) správy pri mohli prinútiť investorov k čiastočným predajom. Sentiment je až príliš býčí, avšak korekcie by mali byť využité na nákup, keďže stále množstvo investorov čaká na „lepšie ceny“.

Ak navyše ekonomický rast v USA zostane silný, trh by mohol začať preceňovať znižovanie sadzieb koncom roka na udržanie/prípadne znova zvyšovanie sadzieb, čo tiež pravdepodobne bude znova negatívne pre akciové tituly.

Koncom apríla je však stále v platnosti silný rastový trend, ktorý sa už blíži k eufórii. Poklesy by mali byť využité na nákup a vzhľadom na návrat buybackov v máji by mohlo súčasné tempo rastu na amerických akciách vydržať až do leta.

Autor článku je Peter Bukov, analytik Škola Tradingu

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 03 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 04 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:36