Reuters
StoryEditor

Musk sa opäť snažil presvedčiť investorov o úspechoch Tesly

30.04.2019, 15:23
V rámci svojho Autonomy Investor Day sa Tesla snažila odviesť pozornosť od problémov s produkciou a od nedávnych sporov s firmou Panasonic.

Ak by sme uverili Elonovi Muskovi, diaľnice celého sveta by za krátky čas zaplnila flotila robo-taxíkov značky Tesla. Viacero analytikov sa však k ambíciám extravagantného šéfa Tesly a jeho okázalým vyhláseniam stavia skepticky, čo sa prejavuje aj na cene akcií firmy.

Spoluzakladateľ a generálny riaditeľ Tesly, Elon Musk nedávno vystúpil na pravidelnom Dni investorov. Predstavil tam svoju víziu budúcnosti samoriadiacich technológií pre robo-taxíky. Analytici však neprejavili veľké nadšenie, nakoľko veľké plány Tesla predstavila v minulosti už viac krát, no následne neboli realizované.

Vizionár Musk však nesklamal a hlasno chválil úspech Tesly vo vývoji čipu pre autonómnu technológiu aj tento krát. Skritizoval však hardvér, ktorý v súčasnosti dodáva Nvidia. Tá následne toto tvrdenie poprela s tým, že jej čipy by v rovnakom systéme podali lepší výkon.

Podľa súčasného stavu nového hardvéru a predpokladaných aktualizácií softvéru predpokladá Tesla, že plne autonómne vozidlá bez vodiča budú k dispozícii už na budúci rok. Tento plán znie veľmi ambiciózne. Okrem pokroku v technike totiž vyžaduje aj zmeny právneho rámca, čo Tesla nemôže nijako ovplyvniť.

Navyše E. Musk značne preháňa aj v tvrdení, ako pokročilá už je samočinná technológia. Spoločnosť Waymo patriaca pod koncern Alphabet a zaoberajúca sa autonómnymi riadiacimi systémami, považovaná za lídra v odvetví, nedávno uviedla, že piatu úroveň autonómie dosiahneme možno tak za dvadsať rokov.

Nedôvera investorov narastá

V rámci svojho Autonomy Investor Day sa Tesla snažila odviesť pozornosť od problémov s produkciou a od nedávnych sporov s firmou Panasonic, ktoré sa týkajú zvýšenia výroby batérií. Analytici znížili cieľovú cenu akcií Tesly. Ich názory na ne sú rozdelené viac ako kedykoľvek predtým: 13 pre nákup, 8 pre držanie a 15 pre predaj. Cena akcií klesla v piatok 26. apríla na 235 dolárov, čo je najnižšia hodnota od januára 2017.

Obavy investorov z dopytu po vozidlách Tesla stále rastú, čo je vyvolané zlými výsledkami za prvý štvrťrok. Pre Teslu je kľúčové úverové hodnotenie, pretože firma sa pri realizácii svojich ambícií spolieha na dlhové financovanie. Preto sa zdá prirodzené, že spoločnosť opäť raz predstavuje skvelú víziu, ktorá by mala podporiť jej trhovú hodnotu a chce si udržať tento stav aj do budúcnosti.

Posledné strategické zmeny v distribúcii Modelu 3 a aktuálne nové ciele zisku ukazujú, že vedenie spoločnosti je podobne nestabilné, ako cena akcií firmy. Neistotu investorov Musk ešte posilnil svojím vyhlásením: "V medziobdobí od teraz do chvíle, kedy budú po celom svete fungovať robo-taxi, by bolo pre nás rozumné maximalizovať počet vyrobených autonómnych jednotiek a dosiahnuť neutralitu cash-flow. Akonáhle budú fungovať aktívne flotily robo-taxíkov, predpokladám, že naše cash-flow bude extrémne pozitívne".

Autorom je Peter Garnry, akciový stratég Saxo Bank   

01 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 02 - Modified: 2024-04-23 15:39:06 - Feat.: - Title: Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest 03 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 04 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 05 - Modified: 2024-04-22 18:51:58 - Feat.: - Title: Sieť X musí celosvetovo zablokovať prístup k videu s útokom v kostole pri Sydney. Musk hovorí o cenzúre
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:10