StoryEditor

Zoo či cintorín

22.11.2006, 23:00

Rada STV v utorok triedila prihlášky na nového šéfa televízie a znova preukázala neschopnosť vidieť za horizont Mlynskej doliny. Rada po tesnom hlasovaní vylúčila pätinu kandidátov z postupu do ďalšieho kola. Vraj nesplnili stanovené podmienky. Jeden nedal papiere o vzdelaní, iní napísali kratšie projekty ako prikazovala rada atď.
Tu je potrebné citovať z novely zákona o STV: "...Kandidáti na funkciu generálneho riaditeľa sú povinní doplniť prihlášku dokladmi podľa § 18 ods. 2 v lehote určenej radou, ktorá nesmie byť kratšia ako 10 pracovných dní." To je strohá, a musím dodať úžasne gumová, formulácia v prvom odseku paragrafu č. 23 prechodných ustanovení.
Pripomínam, že tento konkurz na riaditeľa STV vyhlásila rada ešte pred nadobudnutím platnosti novely. Lenže posledný deň (15. 11. 2006), keď sa mohli kandidáti hlásiť, pripadol zároveň na prvý deň platnosti tzv. Jarjabkovej novely. Okrem kvóra potrebného na zvolenie riaditeľa sa zmenila iba jedna vec v časti venovanej podmienkam kandidatúry na GR STV: uchádzači už musia dodať odpis z trestného registra, a nie iba výpis. Je to prísnejšie, lebo v odpise sú aj zahladené tresty.
Áno, právny spor sa môže rýchlo skončiť - kandidáti mali dodať všetko podľa pôvodného znenia, výnimka na doplnenie platí iba na zámenu výpisu za odpis. Bodka. Ale dikciu zákona môžeme pochopiť aj takto: stačí vlastne poslať iba prihlášku do konkurzu a všetky ostatné náležitosti dodať do 10 či viac dní... A tak tento spor, v tomto štáte právnych neistôt, môže vypáliť ináč, ako si naprojektovala rada. Toto náhle puntičkárstvo teda môže doviesť túto radu na lavicu absolútnej hanby a skrečovať súčasnú voľbu hlavného náčelníka v Mlynskej doline súdom. Jeden žalobca spomedzi vylúčených už je na svete...
To, čo sa stalo, je len pokračovaním mdlého výkonu väčšiny radných (česť bojovníkom za spravodlivosť!). Dlhodobo a s ľahkosťou "odpinkávala" kritické pripomienky na prácu Rybníčkovho manažmentu. Nevšímala si brutálnu personálnu politiku (nemyslím hromadné prepúšťanie, ten rez bol v zásade potrebný, ale ponižujúce pracovné zmluvy), prehliadala pohŕdanie zákonmi manažérmi (miliónové pokuty za nepovolenú reklamu), prekrúcanie účtovníctva (takmer 270 miliónov na DPH).
Žiaľ, stále platí stará anekdota: Viete, čo je STV ? No niečo také, čo stojí v Bratislave medzi Zoologickou záhradou a cintorínom v Slávičom údolí.

Peter Turčík, editor Názorov a analýz, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:04