Na decembrovom zasadnutí Fedu presadí guvernér Fedu, Jerome Powell, zvýšenie úrokových sadzieb len s krehkou väčšinou. Americká ekonomika a americké akcie zažijú v reakcii na to v prvom kvartáli 2019 dramatický pád. Počas letných mesiacov, keď sú americké akcie v hlbokom útlme a výnosová krivka USA sa dostane do úplnej inverzie, vyhodí rozhnevaný Donald Trump guvernéra Jeroma Powella a za jeho nástupcu vymenuje prezidenta pobočky Fedu v Minnesote, Neela Kashkariho. Ten totiž doteraz zastával výhradne holubičí postoj, teda v prospech znižovania sadzieb a bol tak kritikom sprísňovania menovej politiky USA. Nový guvernér bude zároveň menej rezistentný voči pokusom manipulovať Fedom pre potešenie vládnej strany, preto ho čoskoro začnú nazývať ako „Skvelý pomocník“, čo Trump využije aj pri prezidentských voľbám v roku 2020. Kashkari sľúbi prezidentovi kúpiť dlhopisy v hodnote päť biliónov dolárov s nulovým úrokom a nekonečnou splatnosťou, čo prezidentovi umožní financovať nové a „prekrásne“ infraštruktúrne projekty, čím sa spojené štáty vrátia na cestu silného hospodárskeho rastu z obdobia pred finančnou krízou. Inflácia dosiahne šesť percent, hoci plán bol iba tri percentá a politika Fedu ráta stále len s jedným percentom. Budeme svedkami neuveriteľného znižovania zadlženosti, no prostredníctvom finančnej represie a na úkor spotrebiteľov.Reuters
StoryEditor

Žiadna expanzia netrvá večne. Čo urobí Fed, aby ju čo najviac predĺžil?

31.05.2019, 12:54
Z fundamentálneho hľadiska veľmi ťažko hľadať hnací motor pre akcie.

Akciový trh rastie od konca decembra resp. začiatku januára vďaka otočeniu celej monetárnej politiky Fedu. Všetci si ešte živo pamätáme ukončenie reštriktívnej menovej politiky kvôli 20 percentnému poklesu akcií v decembri. Odvtedy sme však na trhu videli len čistý rast.

Už v predchádzajúcich komentároch som avizoval, že trh by potreboval zdravú korekciu, aby mohol ďalej rásť. Je však veľmi ťažko odhadnúť, kedy skončí aktuálny pokles, ktorý je dnes iba niekoľko (5-7) percent od vrcholu. Uvidíme niečo podobné ako v nedávnom období, alebo budeme opäť rásť?

Z fundamentálneho hľadiska veľmi ťažko hľadať hnací motor pre akcie. Trh rastie už približne 10 rokov, ekonomika je v dobrom stave, a to najmä v USA, kde dnes potvrdili rast hrubého domáceho produktu vo výške 3,1 percenta. Nezamestnanosť je na veľmi nízkych úrovniach.

Pokiaľ akcie ďalej budú klesať, tak je veľká pravdepodobnosť, že uvidíme zníženie úrokových sadzieb v Amerike alebo aj zavedenie kvantitatívneho uvoľňovania.

Trh očakáva zníženie sadzieb

Napriek tomu, že americká ekonomika je zrelá na zvyšovanie sadzieb, tak trh očakáva ich zníženie. Podľa Zerohedge je až 82 percent pravdepodobnosť, že do konca decembra 2019 uvidíme znižovanie sadzieb. Tie sa pohybujú v pásme 2,25-2,50 percenta. Trh očakáva zníženie takmer o 0,5 percenta, teda na úroveň 2,00-2,10 percenta.

Zerohedge


O všetkom rozhodne až Fed. Na poslednom zasadnutí sa vyjadril, že nemá v úmysle zvyšovať ani znižovať sadzby. Investori však očakávajú pokles a centrálni bankári sa tomu zvyknú prispôsobovať. Tak, ako sme to videli nedávno.

Tento krok by mohol predstavovať jednoznačný stimul pre ceny dlhopisov a svojím spôsobom aj pre akciové trhy. Vtedy by mohol prísť koniec krátkodobej korekcie.

Vysoká pravdepodobnosť poklesu

Aj keď tu máme silný negatívny signál pre ekonomiku a akcie (obchodnú vojnu), Trump sa podľa viacerých politikov a analytikov snaží týmto krokom donútiť Fed, aby sadzby znížil. Avšak dôsledky obchodnej vojny budú viac než znepokojujúce.

Morgan Stanley

​Na druhom grafe vidíte pohľad analytika z Morgan Stanley (Michael Wilson), ktorý v tomto roku vidí vysokú pravdepodobnosť poklesu alebo zmeny cyklu z expanzie na recesiu.

Podľa tohto grafu sa nachádzame na začiatku "Downturnu", ktorý môžeme vidieť na grafe s dobrou a potvrdenou históriou.

Aj keď sa jedná o pomerne negatívny scenár, centrálne banky a ich nástroje vždy dokážu ovplyvniť trhy a svojim spôsobom odvrátiť pokles prostredníctvom zmeny rétoriky alebo spustenia programu kvantitatívneho uvoľňovania. Toto sa za posledné roky stalo viackrát a je len otázkou času, kedy tento jav uvidíme opäť.

Nezabúdajme však, že žiadna expanzia netrvala večne a je len otázkou času, kedy aj tieto nástroje budú neúčinné. O všetkom na konci dňa rozhodne stav ekonomiky.

Autor článku je Patrik Mackových, analytik TopForex

01 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady 02 - Modified: 2024-04-16 15:27:42 - Feat.: - Title: Lagardová ohlásila dobré správy: Európska centrálna banka čoskoro začne znižovať úrokové sadzby 03 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:02