StoryEditor

Čínsky rast ekonomiky

15.11.2006, 23:00

Deväť celých osem, deväť celých osem, deväť celých osem. Ak by ešte predvčerom vyslovil niekto takýto odhad rastu slovenskej ekonomiky v treťom kvartáli, asi by spôsobil medzi ekonómami pobavenie. Ani včera po zverejnení tohto čísla ešte mnohí neverili svojim očiam, iní pochybovali aj o dôveryhodnosti odhadu Štatistického úradu. Je možné, že rezervované budú postoje ekonómov až do oficiálnych decembrových štatistík.
Napriek pochybnostiam, reakcie zo všetkých strán sú pozitívne. Slovensko sa zrejme nebude v najbližšom období porovnávať v úspešnosti ekonomiky s Českom, Maďarskom a Poľskom. Doháňať bude skôr Pobaltie a minimálne ďalší rok bude z regiónu v strede Európy vyčnievať o hlavu. Prvé prirovnania boli dokonca aj k čínskej ekonomike, ktorá zaznamenala podobný výsledok. Českí ekonómovia dávajú najväčšiu váhu v napredovaní Slovenska - reformám. Hlasy zo súčasnej vlády k hospodárskemu rastu však nepočuť.
Pochvalné slová zo zahraničia vzbudzujú dobrý dojem, avšak zrejme nie pre centrálnu banku. Aj keď jej guvernér tvrdí, že rast ekonomiky je zdravý, práca NBS nebude v najbližších dňoch jednoduchá. Nastaviť menovú politiku tak, aby sa ekonomika neprehrievala, aby sa plnili maastrichtské kritériá a kurz bol na uzde, bude chcieť veľa úsilia. V súvislosti s posilňovaním koruny sa navyše objavuje otázka, aby sa nám nestalo to, že NBS bude musieť chrániť maastrichtské kritérium kurzu. Ak by kurz bol silnejší ako povoľuje pásmo v ERM II, paradoxne by namiesto inflačného a fiškálneho kritéria mohlo Slovensko pohorieť na kurze. Ale to sú špekulácie do budúcnosti, ktoré sú nateraz na pleciach centrálnej banky. Tá ich bude musieť v najbližších mesiacoch riešiť aj v oslabenom zložení, bez viceguvernéra pre menovú politiku. Napriek tomu, že premiér sľúbil oznámiť meno nového kandidáta v týchto dňoch.

Jana Mravcová, redaktorka ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bayern Mníchov s pokutou 3 milióny eur 02 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Radcliffeovej najlepší čas histórie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:29