StoryEditor

Komentár HN: Večera na poľský účet

22.06.2006, 00:00
Peniaze poľských daňových poplatníkov putujú na dorovnávanie agrodotácií, nemálo z Poliakov pracuje v neefektívnom agrosektore a slovenskí (tak ako aj iní európski) spotrebitelia nakupujú lacné potraviny. Takto nejako vyzerá schéma toku peňazí, práce a tovaru v potravinárstve po vstupe do Európskej únie.

Peniaze poľských daňových poplatníkov putujú na dorovnávanie agrodotácií, nemálo Poliakov pracuje v neefektívnom agrosektore a slovenskí (tak ako aj iní európski) spotrebitelia nakupujú lacné potraviny. Takto nejako vyzerá schéma toku peňazí, práce a tovaru v potravinárstve po vstupe do Európskej únie.
Poliaci obsadili väčšinu slovenského a podstatnú časť európskeho trhu najmä vďaka štedrému štátnemu dorovnávaniu priamych platieb a vďaka lacnej pracovnej sile. Naproti tomu slovenská vláda až tak štedrými dotáciami z vreciek daňových poplatníkov nedorovnáva, Slováci pracujú radšej v službách, autopriemysle či v elektrotechnických firmách a vďaka jednotnému trhu môžu nakupovať jedlo dotované Poliakmi.
Zdá sa, že jedinými, komu takáto schéma nevyhovuje, sú slovenskí poľnohospodári. Tí bijú na poplach a chcú také isté dorovnávanie priamych platieb, akému sa tešia ich poľskí kolegovia. Pravicová vláda ich protesty nepočúvala, je však pravdepodobné, že nový kabinet už taký imúnny k protestom najorganizovanejšej lobistickej skupiny s vlastným ministerstvom nebude. Ak by slovenskí poľnohospodári dostali také dotácie ako Poliaci, potraviny by boli rovnako lacné ako teraz, s tým rozdielom, že vláda by míňala viac peňazí potrebných niekde inde a chýbajúcich v peňaženkách občanov. Na svoje by si prišli jedine roľníci, ktorí by dostávali viac peňazí, aby mohli pestovať plodiny, ktoré by inak vypestoval za rovnakú cenu niekto iný.
Problém nie je v poľských ani slovenských farmároch či spotrebiteľoch. Treba ho hľadať v chorom dotačnom systéme Európskej únie, ktorej väčšiu časť výdavkov tvoria práve priame platby do poľnohospodárstva. Ak by Brusel prestal farmárov dotovať, zreálnili by sa ceny potravín v obchodoch a všetci európski obchodníci by zistili, že lacná pšenica sa dá kupovať na Ukrajine, zemiaky v Rusku, kukurica v Egypte alebo paradajky a jahody v Maroku. To by sa však Európa musela prestať báť priznať, že je príliš vyspelá na pestovanie rastlín a chov zvierat rovnako lacno ako chudobnejšie časti sveta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:51