Výnos: 74,92 percent. Ťažiarska spoločnosť, ktorá ťaží zlato na Arabskom polostrove, sídli v Austrálii.Reuters
StoryEditor

Nastávajú zlaté časy

07.08.2019, 11:56
Autor:
Ole HansenOle Hansen
Zdá sa, že zlato má najlepšiu východiskovú pozíciu, aby využilo obnovené znižovanie sadzieb centrálnych bánk a výnosov dlhopisov.

Globálna fiškálna panika, ktorá sa zrejme spustí v nadchádzajúcich štvrťrokoch, prinesie dodatočné zisky viacerým kľúčovým komoditám.

Zdá sa, že zlato má najlepšiu východiskovú pozíciu, aby využilo obnovené znižovanie sadzieb centrálnych bánk a výnosov dlhopisov. Riziko obnovenia menovej vojny by naopak mohlo oslabiť americký dolár, čo je pre komodity ďalšia pozitívna správa.

Existuje pomerne veľké riziko, že obnovenie monetárnej politiky nemusí vychýliť kompas a priniesť toľko potrebnú podporu globálneho rastu.

V dôsledku toho možno zažijeme posun smerom ku globálnej fiškálnej expanzii so zameraním sa na infraštruktúru, životné prostredie a nerovnosť. Jedným zo sektorov, ktorý by mohol využiť to, že vlády chcú míňať peniaze, ktoré nemajú, sú komodity.

Hovorím hlavne o zlate, pretože inflácia sa opäť dostane do popredia len niekoľko štvrťrokov po tom, čo bola vyhlásená za mŕtvu.

Vyzerá to, že v nasledujúcich mesiacoch sa priblížime ku koncu päťročného obdobia obchodovania zlata v rozmedzí a žltý kov prekoná úroveň 1 500 USD / uncu, čo predstavuje viac ako 50 percentný obrat oproti výpredaju zlata v období rokov 2011 až 2015. Rast podporujú aj očakávania, že centrálne banky znížia sadzby s cieľom podporiť rast, čo sa ukazuje ako stále ťažšie vzhľadom na to, že globálne dodávateľské reťazce sú narušené obchodnými vojnami.

Pokles výnosov dlhopisov vedených Spojenými štátmi je ďalším hlavným dôvodom toho, že zlato opäť získava na sile. Nezabúdajme tiež, že v Európe je dokonca oveľa viac nesplatených dlhopisov, ktoré zaznamenali negatívne výnosy. Prečo je to pre zlato dôležité? Pretože sa odstránili príležitostné náklady, ktoré boli spojené s držbou aktív bez kupónu, alebo dividend, medzi ktoré patrí napríklad zlato.

Kým cykly uvoľňovania ekonomiky, riadené FEDom, boli v minulosti vždy v súlade so silným dolárom, v súčasnosti sa maximálny potenciál sily USD pravdepodobne vyčerpal. Preto sa pýtame, či už prišiel ten čas, aby dolár začal oslabovať. To by zlatu, a všeobecne aj komoditám, poskytlo priaznivý vietor do plachiet, ktorý v posledných rokoch chýbal.

Najväčším rizikom scenára, podľa ktorého by ceny komodít mali rásť, je uzavretie veľkej obchodnej dohody medzi Spojenými štátmi a Čínou, ktorá by znížila očakávania trhu ohľadom miery poklesu amerických úrokových sadzieb. Ak sa však pozrieme na súčasné dáta, globálny úverový impulz jasne naznačuje, že ekonomické dno je ešte len pred nami.

Autor je komoditný analytik Saxo Bank.

01 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa 04 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 05 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:29